Datum objave: 16.11.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Danes so predstavniki Izobraževalnega centra Eksena v okviru projekta promocije strpnosti in turneje strpnosti rektorju Univerze v Ljubljani dr. Ivanu Svetliku podarili in predstavili slavnostno tiskano izdajo prvega slovenskega prevoda Deklaracije o načelih strpnosti. Deklaracijo je na 28. zasedanju Generalne konference leta 1995 svečano sprejel UNESCO, lansko leto pa so jo samoiniciativno prevedli v sklopu človekoljubnega nepridobitnega vseslovenskega projekta Mi smo ZA STRPNOST! 

Za strpnost in medsebojno spoštovanje se predstavniki Izobraževalnega centra Eksena aktivno zavzemajo skozi vseslovensko »turnejo strpnosti«. Njihova Delegacija strpnosti v gesti zgleda in skupne svečane simbolne podpore strpnosti Deklaracijo v obliki tiskane knjižice osebno poklanja najvišjim predstavnikom države, lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij, medijev, zasebnega sektorja, umetnikom, športnikom in predstavnikom drugih področij življenja. V priznanje pomembnosti njihovih prizadevanj za strpnost je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO njihov projekt podprla s častnim pokroviteljstvom, prav tako pa sta projekt uradno pisno podprla predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in Skupnost občin Slovenije. 

Predstavniki Izobraževalnega centra Eksena so se srečali in sestali tudi s predsednikom Republike Slovenije g. Borutom Pahorjem, predsednikom Državnega zbora dr. Milanom Brglezom, ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič in varuhinjo človekovih pravic go. Vlasto Nussdorfer. Knjižico so brezplačno poslali vsem slovenskim vrtcem, osnovnim šolam, srednjim šolam, fakultetam, ljudskim univerzam, vsem poslancem Državnega zbora, svetnikom Državnega sveta in slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu. 

Turnejo strpnosti hkrati izvajajo v slovenskih občinah. Na osebnih srečanjih so Deklaracijo svečano poklonili županom Ljubljane, Maribora, Celja, Kranja, Nove Gorice, Slovenj Gradca, Ptuja, Murske Sobote, Kamnika, Pirana, Kočevja, Vojnika, Laškega in Slovenskih Konjic. 

V letošnjem letu so se odločili še, da bodo prvič pripravili poslanico strpnosti, ki jo bodo nato vsako leto znova ob mednarodnem dnevu strpnosti poslali predstavnikom države, lokalnih skupnosti in medijem. Letošnja poslanica je na voljo tukaj

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d.o.o.