Datum objave: 22.11.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Včeraj, 21. novembra 2016, so v Cankarjevem domu podelili Zoisovo nagrado za življenjsko delo. Letos sta jo prejela akad. prof. dr. Branko Stanovnik s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in akad. prof. dr. Uroš Skalerič z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razglasili so tudi prejemnike Zoisovih nagrad za vrhunske dosežke, Zoisovih priznanj, Puhovega priznanja in priznanja ambasador znanosti. 

Raziskovalno delo prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo akad. prof. dr. Branka Stanovnika sega predvsem na področje organske heterociklične kemije. Skupaj z akademikom Miho Tišlerjem je tudi ustanovitelj ljubljanske šole heterociklične kemije, ki je mednarodno razpoznavna že pol stoletja. Priznanje njegovemu raziskovalnemu delu upravičujejo članstva v SAZU in več tujih znanstvenih akademijah, častno članstvo v tujih kemijskih društvih ter številna priznanja in nagrade doma in v tujini.

Prejemnik Zoisove nagrade za življenjsko delo akad. prof. dr. Uroš Skalerič je po besedah komisije vzgojil generacije stomatologov in uvedel poklic ustnih higienikov, ki so nepogrešljiv člen pri preprečevanju bolezni zob in obzobnih tkiv, ter kot prodekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani vplival na sodobno poučevanje v svoji stroki. V klinično prakso je vnesel vrsto inovativnih rešitev, sodeloval pa je tudi s slovensko industrijo, in sicer pri uvedbi laserjev v zobozdravstvo. 

Odbor za podelitev nagrad in priznanj je letos podelil še dve Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti, in sicer zgodovinarju dr. Janku Prunku  in prof. dr. Božidarju Šarlerju. 

Zoisova priznanja za pomembne dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti so si prislužili izredni profesor jezikoslovja na Univerzi v Novi Gorici Fran Marušič, redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani prof. dr. Iztok Turel in vodja Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo prof. dr. Metka Filipič.

Nagrado za pomembne dosežke na področju fotovoltaike in optoelektronike je prejel redni profesor na katedri za elektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Krč, priznanje za pomembne dosežke iskanja nove fizike v teoriji osnovnih delcev pa je prejel višji znanstveni sodelavec na Institutu Jožef Stefan in docent za fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani doc. dr. Jernej Fesel Kamenik.

Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju sinteze zdravilnih učinkovin so podelili dr. Zdenku Časarju iz farmacevtske družbe Lek in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju lesarstva je prejela raziskovalna skupina strokovnjakov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, podjetja Silvaprodukt in podjetja M Sora dr. Miha Humar, dr. Boštjan Lesar, Nejc Thaler, Gregor Rep, Barbara Šubic in Aleš Ugovšek. 

Priznanje ambasadorke oz. ambasadorja znanosti Republike Slovenije so si prislužili profesorica Sara Dolničar, ki znanstveno deluje v Avstraliji, fizik Gregor Cevc, ki sicer živi in dela v Nemčiji in Igor Gregorič, ki deluje v Teksasu (ZDA).

Avtor fotografije je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.