Datum objave: 30.11.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V ponedeljek, 28. novembra 2016, je potekalo odprtje razstave javnega natečaja za rekonstrukcijo in dozidavo obstoječega objekta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na Erjavčevi cesti v Ljubljani. 

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je uvodoma povedal nekaj besed o zgodovini poskusov urejanja prostorske stiske vseh treh akademij Univerze v Ljubljani. Ta se je v letu 2014 iz predloga skupnih prostorov na Roški cesti začela razvijati v tri ločene zgodbe. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani se bo kmalu preselila v nekdanje prostore Fakultete za kemijo na Aškerčevi, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je nedavno pridobila prostore Kazine na Kongresnem trgu, z zaključenim natečajem za prenovo pa v fazo realizacije počasi stopa tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. 

Dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda je prisotne pozdravil tudi v vlogi podpredsednika komisije zaključenega natečaja. S tovrstno vlogo v arhitekturni stroki se je srečal prvič. Naročniku, Univerzi v Ljubljani, je hvaležen, da mu je to nalogo zaupala. Dejal je tudi, da je bilo v pričujočo razstavo vloženega veliko truda, saj je Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kljub prostorskim omejitvam želela, da se natečajne predloge predstavi prav na Erjavčevi, kjer bo ob uspešni realizaciji zmagovalnega projekta stala tudi prenovljena akademija. 

Sledili so govori predsednika ZAPS Vlada Krajcarja, predsednika ocenjevalne komisije Mateja Blenkuša in predstavnika avtorjev nagrajenega projekta mag. Tomaža Krušca, ki so natančneje predstavili nalogo, potek in rezultate natečaja. Slovesnega odprtja se je udeležil tudi minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. 

Razstava bo na ogled do 5. januarja 2017, vsak delavnik med 10. in 16. uro. 

Avtor fotografij je Miha Benedičič.