Datum objave: 02.02.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Balkonski dvorani Univerze v Ljubljani je v torek, 24. januarja 2017, potekalo odprtje razstave smeri Industrijsko oblikovanje z naslovom 10/10, naslednje v ciklusu predstavitev oddelkov in smeri študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) v okviru Sveta za umetnost. 

Razstavo sta odprla rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik in dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda. Rektor je zbrane spomnil na razstavo ob 30-letnici študija oblikovanja na UL ALUO na Kongresnem trgu, s katero se je ciklus razstav UL ALUO na rektoratu Univerze pravzaprav začel. Dejal je, da si tokratna razstava, tako kot tista leta 2014, ne zasluži le pozornosti vseh, ki jih zanimata umetnost in oblikovanje, ampak tudi mnogo širše, saj odlično prikazuje povezovanje akademije z raznimi drugimi področji. 

Predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO izr. prof. Jure Miklavc je predstavil delo na smeri Industrijsko oblikovanje in koncept razstave. Ker oblikovanje gradi naše okolje, kulturo in posledično nas same, je pojasnil, poklic oblikovalca postaja eden najbolj perspektivnih. Pedagogi na smeri se trudijo, da študenti te veščine osvojijo čim prej, zato tesno sodelujejo z gospodarstvom, hkrati pa se osredotočajo na prilagodljivost izobraževanja posamezniku in interdisciplinarnost. Dober pokazatelj tega je tudi dejstvo, da je Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO edina slovenska izobraževalna ustanova, ki se že peto leto zapored uvršča med 50 najboljših oblikovalskih šol v Evropi (izbor strokovne revije DOMUS). 

Glasbene točke na odprtju je na kitari izvedel Matej Lackovič, študent Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. 

Razstava bo na ogled do petka, 17. marca 2017, vsak delavnik med 16. in 19. uro. 

Avtorica fotografij je Teja Gerkman (in arhiv UL ALUO).