Datum objave: 17.02.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Slovenska študentska univerzitetna športna reprezentanca je bila med 29. januarjem in 9. februarjem 2017 na 28. Zimski univerzijadi v Kazahstanu, v srednjeazijskem mestu Almati. Številčno sicer skromna ekipa je na lestvici 56 držav udeleženk z dvema srebrnima odličjema Slovenijo uvrstila na 19. mesto.

Vseslovenska univerzitetna športna odprava na 28. Zimski univerzijadi je štela 13 športnic in športnikov iz štirih slovenskih visokošolskih zavodov. V Almati se je zbralo nekaj več kot dva tisoč športnikov študentov iz 56 držav, ki so nastopili v 12 zimskih športih. Naši športniki so nastopili v petih od 12 športnih panogah. V slovenski univerzitetni reprezentanci je bila najbolj množično zastopana Univerza v Ljubljani z osmimi predstavniki. Univerzo v Mariboru so zastopali trije športniki. Po en športnik je zastopal Univerzo na Primorskem ter samostojni visokošolski zavod DOBA.

Največ odličij so osvojili študenti iz Ruske federacije, nato – Kazahstanci, tretji pa so bili študenti iz Južne Koreje. Med slovenskimi športniki študenti je najbolj zablestela alpska smučarka Desiree Ajlec, študentka Univerze v Mariboru, ki se je v veleslalomski tekmi zavihtela na odlično drugo mesto. Prav tako je bila zelo uspešna smučarsko skakalna ekipa Univerze v Ljubljani, ki je na moški moštveni tekmi na skakalnici K95 zasedla izjemno drugo mesto. S srebrnim odličjem so se okitili Anže Lavtižar, Andraž Modic in Aljaž Vodan.

Več o udeležbi slovenske univerzitetne reprezentance na 28. zimski univerzijadi lahko preberete na spletni strani Slovenske univerzitetne športne zveze www.susa.org. Udeležbo slovenskih športnikov študentov  na 28. zimski univerzijadi so omogočili: Fundacija za šport, Študentska organizacija Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Smučarska zveza Slovenije ter Zveza drsalnih športov Slovenije.

Avtorica fotografije je Marija Jozak.