Datum objave: 24.02.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (UL PF) se je v Neaplju udeležila enega od štirih regionalnih finalov svetovnega tekmovanja iz prava Evropske unije (EU) - European Law Moot Court Competition (ELMC). Letošnje osrednje teme v simulaciji postopka na Sodišču EU so bile pristojnosti Evropske centralne banke (ECB).  V okviru tekmovanja je bilo potrebno pokazat znanje Enotnega mehanizma nadzora, veljavnost prenosa pristojnosti za odločanje o ukrepih reševanja bank na agencijo, razmejitev pristojnosti med Sodiščem EU in nacionalnimi sodišči za presojo veljavnosti aktov ECB ter prepoved nujne likvidnostne pomoči. 

Ekipo študentov so pod vodstvom prof. dr. Ane Vlahek in lanskih zmagovalk na ELMC Mirjam Homar, Lare Matan in Urše Ušeničnik sestavljali Ana Bonča, Hana Šerbec, Anja Škof in Jakob Cerovšek. V Neaplju se je ekipa z odličnimi nastopi v angleščini in francoščini uvrstila v polfinale (poleg Stockholm University, University of Latvia in NOVA University of Lisbon) in zasedla končno tretje mesto ter se s tem na ELMC 2016/17 uvrstila med 12 najboljših ekip na svetu. V Neaplju so tekmovali še Columbia University, Boston College Law School, King's College London, Université Paris II Panthéon Assas (Sorbona), University of Amsterdam, Utrecht University, Université libre de Bruxelles in Univerza v Beogradu. 

Izjemen uspeh na tekmovanju je dosegel tudi Jakob Cerovšek, ki so mu sodniki zaradi vrhunskih nastopov podelili nagrado za najboljšega govornika ELMC – Best Speaker Ole Due Award. 

Avtorica fotografij je Mirjam Homar.