Datum objave: 03.03.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V nedeljo, 5. marca 2017, bo ob 19.30 v dvorani Marjana Kozine (Slovenska filharmonija Ljubljana) koncert Mladinskega orkestra EUphony.


Med šestmesečnim madžarskim predsedovanjem Svetu Evropske unije l. 2011 je na iniciativo Glasbene akademije Ferenca Lisztaiz Budimpešte pet glasbenih akademij srednjeevropske regije skupaj zagnalo projektEUphony. Z združevanjem najboljših študentov s petih akademij - Budimpeštanske, Dunajske, Graške, Ljubljanske in Zagrebške - je nastal simfonični orkester, ki je po skupnih pripravah z velikim uspehom gostoval po vseh navedenih mestih.
Ponosno lahko rečemo, da gre projekt EUphony naprej z novimi generacijami ter daje priložnost talentiranim študentom pri spoznavanju mladih glasbenikov iz drugih držav, da delijo skupno glasbeno izkušnjo in so del unikatnega multinacionalnega in multikulturnega orkestra. Projekt EUphony povezuje akademije in univerze, spodbuja izmenjavo izkušenj v pedagoških aktivnostih, tradiciji in kulturnem izročilu. 

Letos Mladinski orkester Euphony združuje študente iz štirih srednjeevropskih mest (Gradec, Ljubljana, Linz in Zagreb). Pridruženi so tudi mladi glasbeniki iz Sarajeva in Beograda, dirigent pa je Ed Spanjaard, solist pa Christian Prade (klarinet). Sodeluje enajst študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.


Spored: Gershwin, Copland, Debussy

euphony