Datum objave: 08.03.2017

Kategorija: Novice CUŠ

nijz matej

 

 Dr. Matej Gregorič, univ.dipl.inž.

 Vodja skupine za prehrano in gibanje

 Center za proučevanje in razvoj zdravja

 NIJZ

Dr. Matej Gregorič je leta 1999 diplomiral na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv magistra znanosti s področja živilske tehnologije. Študij je nadaljeval na isti fakulteti in končal doktorski študij s področja bioznanosti. Svoje raziskovalno delo je posvetil ocenam prehranskega statusa in determinat z vidika varovanja zdravja. Je avtor in soavtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, ki jih je objavil v času podiplomskega študija.

 Že takoj po študiju se je zaposlil na Inštitutu za varovanje zdravja, današnjem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer trenutno deluje na področju proučevanja prehrane in njenega vpliva na zdravje, zlasti v povezavi z debelostjo. Večkrat se je izpopolnjeval v okviru prehranskega programa EURECA na Univerzi v Varšavi, ki se izvaja v sodelovanju z Univerzo v Wageningnu. Trenutno je vodja strokovne skupine za prehrano na inštitutu, deluje pa tudi kot raziskovalec in predavatelj na področju prehrane ter okoljskih tematik. V tem času je sodeloval pri pripravi številnih javno zdravstvenih politik in smernic za različne populacijske skupine. Proučeval je tudi vplive in učinke nekaterih pomembnih ukrepov na področju prehrane. Izbran je bil za predstavnika Slovenije v znanstveni mreži za zbiranje podatkov o prehrani pri EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) in člana Programske skupine Prehrana in javno zdravje pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost.

Kljub temu da je njegovo delo večinoma osredotočeno na raziskovanje dejavnikov prehrane tako na individualni kot družbeni ravni, veliko časa namenja tudi proučevanju organiziranih oblik prehrene ter ukrepov, ki omogočajo posamezniku zdravo in lahko dostopno izbiro. Je kritik družbenih sprememb v odnsou do hrane, zavajajočih pasti industrije, oglaševalcev in trgovcev in na splošno nekakovostne ponudbe. V svojih nastopih pojasnjuje razloge za omenjeno stanje in išče predloge za izboljšanje prehrambenih navad.

 

Matej bo otvoril marčevski cikel brezplačnih predavanj na temo Zdrave prehrane, in sicer z vsebino: Zdrava prehrana študentov. Spregovoril bo o zdravi prehrani, njenem vplivu na telo in naše delovanje, pasti gostincev in trgovcev – kakovost obrokov in živil, predlogih in nasvetih za izboljšanje prehrambnih navad.  

Kdaj: torek, 14. 3. 2017 od 12.00 do 13.30 ure

Kje: Univerzitetna športna dvorana Rožna dolina, Svetčeva 11, Ljubljana

Prijava in več info: tukaj

 

zdrava prehrana ul