Datum objave: 21.03.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Danes je na rektoratu Univerze v Ljubljani potekalo slavnostno odprtje razstave Oddelka za geologijo in Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom LITOSFERA. 

Razstavo so pospremili govori rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivana Svetlika, dekanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Petre Eve Forte Tavčer in predavatelja na Oddelku za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani izr. prof. dr. Marka Vrabca.

Predavatelj na Oddelku za geologijo izr. prof. dr. Marko Vrabec, ki je sodeloval pri pripravi, je o razstavi zapisal:

»Povabljeni smo bili, da iz naših študijskih zbirk mineralov, fosilov in kamnin pripravimo razstavo za univerzo in javnost. Veseli smo te priložnosti. Z razstavo Litosfera vam želimo prikazati, kako na kamnine gledamo geologi – v kamninah namreč vidimo zapisano zgodovino Zemlje, procesov ki jo oblikujejo in zgodovino življenja na njej. Z razstavo Litosfera vam bomo pomagati prebrati, kaj je v kamninah zapisano. To je tudi glavna naloga naših študijskih zbirk, ki niso namenjene skladiščenju primerkov ali zbiranju privlačnih kosov mineralov in kamnin. Naloga naših zbirk je učenje nove generacije strokovnjakov, ki bodo iz geološkega zapisa znali razbirati zgodovino, pa tudi prihodnost Zemlje in človeka na njej. Za razstavo smo izbrali skoraj izključno primerke najdene v Sloveniji. Presenetili vas bodo. Videli boste slovenski granit, kosti dinozavrov, kamnino ki vsebuje diamante, fosilne korale, pa tudi geologov pogled na Plečnikov najljubši okrasni kamen. Veselimo se vašega obiska.«

Razstava bo odprta do petka, 26. maja 2017, ogled je možen vsak delovni dan med 16. in 19. uro (za najavljene skupine kontaktirajte oziroma 01 2418 604).

 

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d. o. o.