Datum objave: 26.04.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani (UL) je članica Partnerstva za napredno računalništvo (PRACE), ki združuje približno trideset največjih javnih superračunalniških centrov v Evropi. V tem partnerstvu zastopa UL Laboratorij za konstruiranje (LECAD) s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je tudi partner evropskega projekta PRACE 4IP.

V sklopu tega projekta, ki je financiran s strani Evropske komisije kot del programa Obzorje 2020, so člani LECAD-a skupaj s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu razvili odprti spletni tečaj (MOOC) na izobraževalni platformi FutureLearn. To je prvi tovrstni tečaj UL na tej platformi. 

Pettedenski tečaj pokriva sodobne vsebine s področja napredne uporabe superračunalništva pri analizi velikih količin podatkov z orodjem R in Hadoop. Tečaj traja od ponedeljka, 3. aprila do sobote, 6. maja 2017, ponovljen pa bo to jesen in spomladi 2018. Do sedaj se je na tečaj prijavilo prek 3500 zainteresiranih iz celega sveta, od tega jih prek tisoč aktivno sodeluje. Priprava in izvajanja tečaja je zahtevala veliko strokovnega znanja s področja superračunalništva in statistike, poleg tega pa še tehničnega znanja pri pripravi gradiv in odstopanja od utečenih praks ex-katedra predavanj. Več o spletnem tečaju je na voljo tukaj.