Datum objave: 04.05.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani so se letos že deseto leto po vrsti udeležili tekmovanja v gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal – Design/Build/Fly (DBF), ki ga organizirata Cessna Aircraft Company in Raytheon Missile Systems s podporo Ameriškega inštituta za aeronavtiko in astronavtiko. Tekmovanje je potekalo od 20. do 23. aprila 2017 v mestu Tuscon (Arizona) v ZDA. Ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani z imenom Edvard Rusjan Team Slovenia je pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna in izr. prof. dr. Tadeja Kosela dosegla tretje mesto v konkurenci 95 ekip s celega sveta.

Zmagala je University of Southern California, drugo mesto je zasedla Georgia Institute of Technology, četrto mesto pa je pripadlo ekipi MIT (Massachusetts Institut of Technology – najprestižnejša tehniška univerza v ZDA). Tekmovanja se je sicer udeležilo veliko prestižnih univerz (MIT, Stanford, Georgia itd.).

Na tekmovanju Design/Build/Fly (DBF) študenti letalstva uporabijo teoretično znanje za gradnjo tekmovalnega letala na daljinsko vodenje, za kar je potrebno dobro poznavanje aerodinamike, mehanike letalskih konstrukcij, materialov, elektrotehnike, letalskih elektro pogonov in znanje pilotiranja letal. Vsaka ekipa mora izdelati brezpilotno letalo po vnaprej določenih pravilih in nato z letalom tekmuje v letenju – opravljanju misij (danih nalog).

 

Ekipa Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani na tem tekmovanju vsako leto dosega odlične rezultate, v letu 2015 je tudi zmagala.

Več informacij najdete na Facebook strani ekipe: DBF Edvard Rusjan Slovenian Team.