Datum objave: 03.05.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Minuli vikend je v Sofiji (Bolgarija) potekalo mednarodno tekmovanje iz poznavanja prava Evropske unije Central and East European Moot Competition - CEEMC, ki se ga je udeležila tudi ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Ane Vlahek. Ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani se po rezultatih na CEEMC uvrščajo v sam vrh (med drugim ekipno prvo mesto leta 2003, 2012, 2014 in 2015, drugo mesto leta 2004, tretje mesto leta 2005).

Letošnja ekipa v sestavi študentov Aljoša AleksovskiSara ErmencUrška Rotar in Špela Zupančič, je dosegla sledeče odlične rezultate:

  • ekipno tretje mesto,
  • prvo mesto za najboljša memoranduma za tožnika in toženca,
  • nagrado za individualnega govornika, ki jo je prejela Sara Ermenc.

Letošnja vprašanja na tekmovanju so obravnavala različne vidike postopka mednarodne zaščite in pridobitve dovoljenja za bivanje v EU. Bila so zelo aktualna v luči begunske krize, pri čemer je del vprašanj trenutno celo v obravnavi pred Sodiščem EU.

Ekipa se je s pomočjo nekdanjih uspešnih članic ekip Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na moot court tekmovanjih Daniele Mozetič, Ane Bonča, Mirjam Homar, Urše Ušeničnik in Lare Matan pripravljala od januarja, ko so organizatorji tekmovanja (British Law Centre pod pokroviteljstvom Univerze v Cambridgeu in Sodišča EU) objavili primer, ki je simuliral postopek predhodnega odločanja na Sodišču EU. Marca je ekipa oddala 15 strani dolga memoranduma za tožnika in toženca v angleškem jeziku. Tekmovanje, ki mu predseduje AG Eleanor Sharpston, se je zaključilo z ustnimi nastopi v Sofiji pred aktualnimi sodniki in generalnimi pravobranilci na Sodišču EU, profesorji prava EU in drugimi pravnimi strokovnjaki.

Avtorica fotografije je Mirjam Homar.