Datum objave: 06.07.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music - ICTM ) je vodilno svetovno združenje etnomuzikologov. Je v formalnem konsultativnem odnosu z Unescom in ima aktivne predstavnike po vsem svetu. Od leta 2011 ima sedež na Univerzi v Ljubljani, generalni sekretar združenja je prof. dr. Svanibor Pettan, vodja Katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Univerza v Limericku na Irskem bo julija 2017 gostila 44. svetovno konferenco, s katero bo ICTM praznoval 70-letnico obstoja (1947-2017). Program tokratne konference je na voljo tukaj. Ob tej priložnosti se bo svečano končalo šestletno izjemno uspešno bivanje uprave tega združenja na Slovenskem. Nova gostiteljica bo postala Univerza za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Dr. Pettan je ICTM pripeljal v Ljubljano po večletnih bivanjih tega združenja v ZDA (Columbia University v New Yorku, Kalifornijska univerza v Los Angelesu) in Avstraliji (Avstralska nacionalna univerza v Canberri). Slovenija je doslej najmanjša država gostiteljica in prva, v kateri angleščina ni uradni jezik. Kljub začetni negotovosti nekaterih članov, je združenje trenutno v najboljšem stanju od ustanovitve pred sedmimi desetletji. Bilten združenja je na voljo na tej povezavi .

Več o združenju in dosežkih zadnjih let si lahko preberete tukaj.