Datum objave: 28.09.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V sredo, 27. septembra 2017, se je začela Poletna šola Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani 2017 – RAK. Aktualna tema, zanimivi predavatelji in dobra organizacija je v Dvorano prof. dr. Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani privabila skoraj tristo študentov. 

Polno predavalnico sta najprej pozdravila organizatorja Martina Štampar in Gašper Grubelnik, ki sta kot sodelujoča mentorja predstavila ekipo organizatork. V nadaljevanju sta se za podporo in sodelovanje zahvalila Društvu študentov mikrobiologije Slovenije, Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in Ljubljanskemu univerzitetnemu inkubatorju ter njihove predstavnike povabila, da nagovorijo udeležence Poletne šole Biotehniške fakultete 2017 – RAK. 

Prvi dan poletne šole je bil namenjen predstavitvi klasifikacije in dejavnikov tveganja pri nastanku in razvoju raka. Med predavanji velja izpostaviti predavanje Barbare Breznik, mag. far. z naslovom Glioblastom – najnevarnejši možganski tumor, katerega porast se beleži v zadnjem času.

Drugi dan je namenjen področjem diagnostike, imunosti in zdravljenju raka. Med predavanji izstopa prispevek prof. dr. Tamare Lah Turnšek, ki je z dolgoletnimi izkušnjami priznana strokovnjakinja za biokemije in celične biologije, na področju molekularnih mehanizmov v zvezi z nastankom in napredovanjem raka

Tretji dan je namenjen novim vidikom zdravljenja, uporabi matičnih celih in predstavitvi družbenih vidikov raka, ki bodo predstavljeni na okrogli mizi s posebnimi gosti, bolnico Barbro Drnač, Natašo Elviro Jelenc iz Društva onkoloških bolnikov Slovenije, prof. dr. Tamaro Lah Turnšek, prof. dr. Jožem Pižem, dr. med., izr. prof. Jano Ocvirk in Majo Elbert Moltara, dr. med. Eden od predavateljev v dopoldanskem delu bo med drugim tudi prof. dr. Stephan Minger, dobitnik posebne nagrade Federation of Asian Biotech Associations (FABA) za izjemno delo na področju matičnih celic. 

Več informacij najdete na spletni strani Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Program Poletne šole je na voljo tukaj.
 

Avtorica fotografije je Tina Drolc.