Predavanje prof. dr. Sandre G. Biedron je prestavljeno na januar 2018. Datum in ura predavanja bosta objavljena naknadno.

Datum objave: 19.12.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V sredo, 20. decembra 2017, bomo na Univerzi v Ljubljani gostili ugledno znanstvenico prof. dr. Sandro G. Biedron z Oddelka za elektrotehniško in računalniško inženirstvo na Inženirskem kolidžu Univerze New Mexico. S predavanjem Začetek velike znanosti bo osvetlila začetke velikih raziskovalnih infrastruktur, ki sta jih porodila znanstveno sodelovanje in stanje sveta pred več kot 75 leti, ter pokazala, do kod nas je to privedlo danes. Predavanje je odprto za javnost in bo potekalo v angleškem jeziku. 

Letošnjega decembra obeležujemo 75. obletnico prve samovzdrževane jedrske reakcije, ki jo je ustvaril človek. Potekala je v prototipnem reaktorju, imenovanem Chicago Pile 1 (Kopica 1), ki ga je omogočilo sodelovanje znanstvenikov raznovrstnih disciplin, in ki je pripeljal do vzpostavitve sistema nacionalnih laboratorijev širom sveta. Te ustanove imajo pomembne raziskovalne infrastrukture za kolaborativno in prosto dostopno rabo, kar podpira inovativnost. Zanimivo je, da je prvi tak skupinski znanstvenotehnološki podvig vodil priseljenec iz Italije, Enrico Fermi.

Zgodbe o odkritjih v znanosti in inženirstvu imajo mnogo razsežnosti, vključno z zgodovinskimi, družbenimi in političnimi. O vsem tem bo na predavanju spregovorila prof. dr. Sandra G. Biedron, ki je tudi gostujoča profesorica na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. 

Predavanje: Začetek velike znanosti
Sreda, 20. decembra 2017, ob 10. uri.
Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12) 

Vabljeni! 

 

O prof. dr. Sandri G. Biedron 

Ima doktorat fizikalnih znanosti z Univerze v Lundu na Švedskem. Vodi več raziskovalnih projektov. Nedavno je opravljala delo namestnice vodilnega inženirja za integracijo in testiranje inovativnega pomorskega prototipa (Innovative Naval Prototype) na podlagi pogodbe z družbo Boeing. Pred tem je bila vodja projektne pisarne ameriškega ministrstva za obrambo, fizičarka v nacionalnem laboratoriju Argonne ter pridružena direktorica Argonne Accelerator Institute. Bila je dejavna tudi kot tehnična in upravna svetovalka pri uspešnem projektu z laserjem na proste elektrone FERMI pri tržaškem sinhrotronu. Soodgovorna je bila za oblikovanje varnostnega in obrambnega dela publikacije Pospeševalniki za ameriško prihodnost, ki jo je sponzoriralo ameriško ministrstvo za energijo, za podporo pri izdelavi ustreznega poročila, ki ga je zahteval ameriški senat, in za poročilo o visokoenergijskih laserjih na pobudo ministrstva za energijo. 

Prof. dr. Sandra G. Biedron je avtorica številnih arhivskih in konferenčnih člankov ter tehničnih dokumentov. Je tudi nosilka ameriškega patenta. Sodeluje pri panelu za senzorje in elektroniko zveze NATO. Leta 2010 je prejela pohvalo vodje mornariških raziskav za prispevek k tehnični stroki, leta 2013 pa so jo na Inženirskem kolidžu Univerze Colorado State počastili z nagrado za izjemne fakultetne sodelavce na polovici kariere, poimenovano po Georgeu T. Abellu.