Datum objave: 21.12.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je svečano razglasil nove redne profesorje Univerze v Ljubljani. Univerzitetni senat je na predlog članic izvolil 15 novih rednih profesoric in profesorjev z različnih področij znanstveno-raziskovalnega, umetniškega in pedagoškega dela.

Slavnostni govornik prof. Ivan Florjanc z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je v svojem nagovoru novim rednim profesoricam in profesorjem med drugim izpostavil: »Biti profesor, učitelj mladim, ki ravno v današnjem času doživljajo morda eno največjih civilizacijskih prelomnic v zgodovini človeštva, je na poseben način ‘podaljšek starševstva’. Je zato odgovorno transferno dogajanje, ki bi naj svojo vlogo naredilo za nepotrebno, saj mora na njeno mesto stopiti ‘samo-odgovornost’ odraščajočih. Tej posebni obliki starševstva pa sodobne virtualne tehnologije niso več ne prijateljice niti zaveznice. Zato smo učitelji postavljeni pod dodaten izziv, kako in po katerih poteh znotraj raz-osebljajočih pasti virtualnega komuniciranja z našimi varovanci ohranjati najpristnejše vrednote Sokratove majevtike, judovsko-krščanskega personalizma ter novoveškega humanizma in razsvetljenstva, ki vse brez izjeme počivajo na toplem, čutečem in zaupljivem osebnem odnosu.«

Slavnostni govor si v celoti lahko preberete tukaj: prof. Ivan Florjanc

V imenu novih rednih profesorjev se je zahvalila prof. dr. Nedjeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki je poudarila, kako pomembno poti profesorjev zaznamujejo učitelji in mentorji: »Neodvisno od okoljskih okvirov in stohastične komponente, ki so nedvomno vplivali na naše življenjske izbire, so nam učitelji vsadili ljubezen do učenja in iskanja resnice, do ustvarjanja in uporabe znanja.  Zdaj smo na vrsti mi, da navdih in vprašanja naših študentov in mladih raziskovalcev krepimo, usmerjamo in gojimo kot najbolj nežne rožice - da se razvijejo v boljše verzije nas samih.«

Zahvalo si v celoti lahko preberete tukaj: prof. dr. Nedjeljka ŽagarNove redne profesorice in novi redni profesorji Univerze v Ljubljani z dne 20. 12. 2017 so:

AKADEMIJA ZA GLASBO
Marko Letonja za področje orkestrsko dirigiranje
Borut Zagoranski za področje harmonika 

AKADEMIJA ZA LIKOVNO UMETNOST IN OBLIKOVANJE
Alen Ožbolt za področje kiparstvo 

BIOTEHNIŠKA FAKULTETA
Helena Abramović za področje agroživilska kemija
Leon Oblak za področje politika in ekonomika upravljanja z naravnimi viri 

FAKULTETA ZA ARHITEKTURO
Tadej Glažar za področje arhitektura
Maruša Zorec za področje arhitektura 

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE
Cirila Toplak, za področje politologija
Žiga Vodovnik za področje politologija 

FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO
Igor Klep za področje matematika
Nedjeljka Žagar za področje meteorologija
Robert Jeraj za področje fizika
Primož Ziherl za področje fizika 

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO
Matevž Dular za področje energetska tehnika 

FAKULTETA  ZA ŠPORT
Marko Šibila za področje znanost o športu – kineziologija 

V četrtek,  21. decembra 2017, bomo naziv redna profesorica oziroma redni profesor podelili še 18 profesoricam in profesorjem Univerze v Ljubljani.

 


Avtor fotografije je Foto studio NORA.