Datum objave: 05.02.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) so bili tudi letos nagrajeni na enem največjih svetovnih oblikovalskih natečajev NEW TALENT ANNUAL priznane ameriške založbe Graphis, tokrat za dva projekta “Pop-up knjiga”, ki so ju zasnovali ob lanski 100. obletnici ruske avantgarde.

Na lanskem natečaju NEW TALENT ANNUAL 2017 so študenti UL ALUO prejeli nagrado za projekt Ustvarimo Shakespeara. Letos pa sta se med zmagovalce v kategoriji BOOK DESIGN uvrstili dve skupini študentov 2. stopnje različnih smeri, ki sta pri izbirnem predmetu Grafično oblikovanje pod mentorstvom prof. Eduarda Čehovina ustvarjali Projekt “POP-UP knjiga”. Podprla sta ga tudi izdelovalec maket Vasja Stojanovski in fotograf Damjan Kocijančič.

Za svoje delo je ena skupina študentov prejela srebrno nagrado (SILVER AWARD), druga pa nagrado za posebne zasluge (MERIT AWARD).

Oba nagrajena projekta bosta objavljena tudi v knjigi GRAPHIS NEW TALENT ANNUAL 2018. Dosežek je toliko pomembnejši, ker sta med nagrajenimi 49 svetovnimi šolami samo še dve drugi evropski, in sicer Miami AD School Europe iz Nemčije ter Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology z Norveške. 

Prejemnice nagrade Silver Award:

Anna Rosa Tomšič Jacobs – smer Slikarstvo
Petra Kostevc – smer Industrijsko oblikovanje
Metka Kladnik – smer Ilustracija
Sara Arko Strojan – smer Ilustracija 

Prejemniki nagrade Merit Award:

Erik Emeršič – smer Fotografija
Jure Grom – smer Fotografija
Anže Grabeljšek – smer Fotografija
Daria Kisenko – smer Fotografija 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo. 
 

Opis projekta

Naloga
V študijskem letu 2016/2017 so študenti 2. stopnje smeri Fotografija, Slikarstvo, Industrijsko oblikovanje in Ilustracija pri izbirnem predmetu Grafično oblikovanje izvedli projekt Pop-up knjiga. Naloga je bila posvečena 100. obletnici Ruske revolucije in začetku Konstruktivizma, ki sta bila obeležena leta 2017.

Pristop
Po idejni zasnovi in dolgih obdobjih dela z računalnikom tekom razvoja konceptualne ideje je bil projekt zaključen s tehnikami ročne izdelave. Študenti so v oblikovalski kreativni proces vključevali uporabo različnih materialov, modeliranje, rezanje in ročno barvanje, ter jih izpopolnjevali s prilagojenimi tehničnimi rešitvami.

Rezultati
Za oblikovanje kompleksnega projekta, kot je izdelava Pop-up knjige, so tehnične rešitve ene od odločujočih dejavnikov, s katerimi se je večina študentov prvič seznanila in jih uporabljala. Za študente in mentorja je bila to odlična izkušnja, saj so uporabljali znanja in rokodelske veščine, ki danes v oblikovanju žal počasi tonejo v pozabo. Študenti so imeli pri razvoju ideje in konceptualne rešitve dovolj časa za načrtovalsko in raziskovalno delo, končni rezultat njihovega oblikovalskega procesa pa je pomenil velik navdih in spodbudo za njihove prihodnje projekte.
 

Avtor fotografij je Damjan Kocijančič.