Datum objave: 07.02.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akad. prof. dr. Boris A. Novak je na slovesnosti, ki je potekala v sredo, 7. februarja 2018, Prešernovo n agrado prejel za svoj izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus. V utemeljitvi nagrade je še posebej izpostavljen njegov epos v treh delih Vrata nepovrata.

Akad. prof. dr. Boris A. Novak je eden pomembnejših sodobnih slovenskih avtorjev in literarnih znanstvenikov. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Uveljavil se je kot pisec poezije za otroke in odrasle, dramskih besedil za odrasle in iger za otroke, kot esejist in prevajalec srednjeveških provansalskih trubadurskih in francoskih pesnikov. Literarno in kulturno krajino tako pomembno oblikuje že 40 let. Kot znanstvenik se ukvarja s teorijo verza in prevajanja, provansalsko liriko, klasicistično dramatiko, evropsko simbolistično poezijo in moderno slovensko ter francosko liriko. »Čeprav je na oder slovenske poezije stopil še v času, ko se je pesmi pri nas pisalo in bralo predvsem v skladu z idejno-estetskimi postulati radikalnega, poznega modernizma, je prav z Novakom slovenska poezija našla sladostrasten, tenkočuten in zastrašujoče okreten, imaginativno nebrzdan, pa po potrebi oblikovno tudi discipliniran, prepoznavno individualen glas, ki jo je v pomembni meri pomagal usmeriti na novo pot,« je v utemeljitvi Prešernove nagrade še zapisal Goran Dekleva. V njej je zapisano še, da je tudi angažiran javni intelektualec.

Akad. prof. dr. Boris A. Novak je izdal več deset knjig. Za epos Vrata nepovrata, ki ga je s tretjo knjigo sklenil lani, je prejel veliko nagrado lanskega Slovenskega knjižnega sejma. Prejel je številne druge nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (1984), Jenkove nagrado (1995) in Župančičeve nagrado (2015) za poezijo ter Sovretovo nagrado za prevajanje (1990). Je dvojni vitez Francoske republike , dopisni član francoske pesniške akademije Mallarme ter od junija 2017 izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Akad. prof. dr. Borisu A. Novaku ob prejemu nagrade iskreno čestitamo.

Avtor fotografije je Matjaž Rebolj.