Datum objave: 13.02.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vas vljudno vabi na odprtje razstave BOTANIČNE ILUSTRACIJE LJUBLJANSKIH TROPOV II, z deli študentov 3. letnika smeri Ilustracija in študentov 3. letnika drugih smeri UL ALUO (pri izbirnem predmetu Ilustracija C). Odprtje bo ta četrtek, 15. februarja 2018, ob 17. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, Ljubljana).

V študijskem letu 2017/2018 so študenti 3. letnika smeri Ilustracija (Ana Carvalho, Marina Gabor, Klara Jager, Eva Rauch in Neža Šivec) in študenti 3. letnika drugih smeri UL ALUO (Maša Kunej, Rok Malovrh, Klara Škrlec, Urška Vrhovšek in Zala Zagoršek) pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik v sklopu študijskih nalog zimskega semestra ustvarili serijo botaničnih ilustracij. Naloga je bila že drugo leto zapored izvedena v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, saj so bile tema rastline, ki jih sicer najdemo v tropskem pasu, natančneje tiste, ki jih najdemo tudi v tropskem rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta.

Razstava bo na ogled do sobote, 31. marca 2018.


Več o razstavi

Študenti so v sklopu naloge upodabljali rastline, ki jih srečujemo pri vsakodnevni rabi kot začimbe. Z botanično ilustracijo so se sprva začeli spoznavati skozi upodabljanje po opazovanju. Ustvarili so risbe začimb, oreščkov, semen, lubja, cvetov ali plodov izbrane rastline. Nato so prešli k študiju rastline, ki je bil osnova za ustvarjanje celostnih botaničnih ilustracij, narativnih ilustracij in informacijskih ilustracij. Botanični ilustratorji morajo namreč pri upodabljanju opazovati rastline tako z likovnega kot tudi botaničnega vidika. H kakovosti izvedenih ilustracij je pomembno pripomogla tudi možnost, da so si ogledali sveže primere rastlin. Tako so lahko opazovali detajle in dobili pravilno prostorsko predstavo o rastlinah. Vsak izmed študentov se na razstavi predstavlja z risbami po opazovanju ter botanično ilustracijo, ki je lahko celostna, narativna ali informacijska.

Znotraj področja znanstvene ilustracije ima ravno botanična ilustracija najbolj bogato tradicijo in je nemara tudi najbolje dokumentirana. Rastline, predvsem njihovi cvetovi, so že od nekdaj priljubljena tema za upodabljanje v slikarstvu. Kar zadeva botanično ilustracijo, pa je njena zgodovina še bolj pestra. Znanstveniki že stoletja opazujejo in klasificirajo rastline, ter preučujejo njihove funkcije. Botanična ilustracija pri tem služi kot atribut za razlaganje in razumevanje kraljestva rastlin.