Datum objave: 12.03.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vsako leto 14. marca ljudje po svetu praznujejo dan števila pi. Najbolj znan decimalni približek za pi je 3,14, kar je tudi razlog za izbiro tega dneva, 14. 3. Število pi je zelo pomembno v matematiki. Poznali so ga že stari Grki in je definiran kot razmerje med obsegom in premerom kroga (ne glede na to, kakšen premer ima krog). V matematiki ga običajno predstavimo z grško črko π in je najbolj znana konstanta, ki se pojavlja v praktično vseh področjih matematike in fizike, ne le v geometriji.

Na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani že tradicionalno obeležujemo ta dan (ki je tudi rojstni dan Alberta Einsteina) tako, da priredimo tekmovanje v recitiranju decimalk te znane konstante. Taka tekmovanja potekajo po vsem svetu, neuradni svetovni rekord znaša prek 100.000 decimalk (prvak je za recitiranje porabil več kot 16 ur), medtem ko ima slovenski rekord v lasti Nik Škrlec, danes bolj znan kot voditelj Malih sivih celic, ki je leta 2016 zrecitiral 3.141 decimalk.

Letos bo v sredo, 14. marca 2018, na dvorišču fakultete potekalo že 12. tekmovanje v recitiranju števila π z začetkom ob 13. uri. Udeležijo se ga lahko tako študenti, dijaki, kot tudi vsi ostali navdušenci. Na tekmovanje se lahko prijavite preko obrazca (zaželeno) ali na fakulteti 15 minut pred začetkom prireditve.

Na začetku bo vse navzoče nagovoril dekan Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, nato pa se bodo zvrstili tekmovalci, ki bodo po vrsti recitirali decimalke pi (v desetiškem sistemu).

Recitacijo bodo kontrolirali sodniki s pomočjo literature.

Pravila velevajo, da se lahko tekmovalec popravi, če se zmoti, vendar mora to storiti, še preden nadaljuje recitiranje z naslednjo decimalko. V nasprotnem primeru komisija prekine recitacijo.

Rezultati bodo po koncu tekmovanja objavljeni na spletni strani fakultete. Najboljše tri čakajo zanimive nagrade, vse gledalce pa prigrizki in veliko dobre volje.Vljudno vabljeni.