Datum objave: 14.03.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V ponedeljek, 12. marca 2018, je mlada raziskovalka Beti Vidmar s Katedre za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani zelo uspešno predstavila svoje raziskovalno delo na dogodku Science Slam v Gradcu (Avstrija). V kratki, poljudni predstavitvi »Gnoj je zlato in zlato je gnoj« je zmagala že na BIO slamu v Kavarni Union. Tudi v Avstriji je spregovorila o bioplinski tehnologiji, predstavitev pa je poimenovala kar po znanih verzih pesnika Srečka Kosovela »Manure is gold and gold is manure«. Njen nastop je bil tako uspešen, da je dobila povabilo za nastop na European Science Slam, ki bo julija v Toulouse (Francija).

Dogodki Science Slam zadnji dve leti potekajo tudi v Sloveniji kot Znanstveni slami v okviru projekta Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu (ZnC). V letu 2017 je tako v Kavarni Union v okviru dogodkov ob 70-letnici Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani potekal Znanstveni BIO Slam, kjer je svoja področja raziskovanja predstavilo osem raziskovalcev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. S predstavitvijo "Gnoj je zlato in zlato je gnoj" je zmagala prav Beti Vidmar in se kot predstavnica ZnC udeležila dogodka v Avstriji.

Beti Vidmar je s svojo predstavitvijo opozorila na prednosti pridobivanja obnovljive energije iz organskih odpadkov. Odpadna biomasa ima namreč izredno velik potencial tudi za pridobivanje energije v anaerobnih procesih. Anaerobna razgradnja se uporablja za razgradnjo organskih substratov v bioplin. Bioplin je v večinskem deležu sestavljen iz metana (~ 65 %) in se uporablja za pridobivanje električne energije in/ali toplote, ob očiščenju metana ga lahko uporabimo kot pogonsko gorivo, stranske produkte procesa pa tudi kot gnojilo.

Nastop Beti Vidmar si lahko ogledate na tej povezavi, več informacij pa je na voljo na spletni strani Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Foto: arhiv Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani