Datum objave: 09.04.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V ponedeljek, 23. aprila 2018, bo ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (UL AG) s solistom Urbanom Staničem na klavirju in pod dirigentskim vodstvom mladega francoskega dirigenta Quentina Hindleya.

Krstno bo izveden Simfonični valček Leona Firšta, poleg tega pa še dve vrhunski deli romantičnega repertoarja. Urban Stanič bo nastopil z edinim klavirskim koncertom Roberta Schumanna, ki je od praizvedbe leta 1845 označen za izredno kompleksno in sveže delo, ki opisuje boj med zvestobo in potrebo po svobodi v ljubezenskem razmerju. Koncertni spored zaključuje monumentalna simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa, ki jo je navdihnilo delo Friedricha Nietzscheja z enakim naslovom.

Simfonični orkester UL AG je bil s strani domačih in tujih kritikov označen za enega najboljših evropskih mladinskih orkestrov. Cenijo ga predvsem zaradi predanosti glasbenikov in njihove neverjetno energične orkestrske igre. Njegov sloves dokazuje tudi ponovno povabilo na Festival Young Euro Classic 2018, ki bo potekal meseca avgusta v Berlinu in kjer bo orkester nastopil z enakim programom.

 

Osrednji koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo 1