Datum objave: 10.05.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Predsednik republike Borut Pahor je prof. dr. Petru Rasporju z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF) podelil državno priznanje – medaljo za zasluge za izjemen znanstveni in pedagoški prispevek na področju biotehnologije, mikrobiologije, živilstva in prehrane.

Dr. Peter Raspor je na Oddelku za živilstvo UL BF ustanovil katedro za biotehnologijo in aktivno sodeloval pri oblikovanju študija z omenjenega področja. Slednjega je tudi vodil, prav tako kot tudi študij mikrobiologije. Dr. Raspor je mednarodno priznan znanstvenik, ki se je kot generalni sekretar Evropske federacije za mikrobiologijo in predsednik Evropske federacije živilskih znanosti in tehnologij zavzemal za povezovanje znanstvenikov in njihovih ustanov.

Ob prejemu medalje za zasluge je dejal: »Danes je gotovo pomemben dan. Zahvala vsem vam in tudi tistim, ki jih ni več med nami. Srčna zahvala, da ste me pripeljali na to točko. Hvaležnost, da ste delili mnoge korake z menoj na poti, ki mi jo je namenila preteklost. Glavnina vas me je bodrila in mi pomagala, da sem lahko počel dobre in odgovorne korake, tako v stroki kot v življenju. Nobene od prehojenih stopinj se ne sramujem, saj so me izgradile v to kar sem. Učitelj, ki je vedno le dajal. Tudi zato so mnogi diplomirali, številni magistrirali, izbrani doktorirali, a vsi ste prosperiral. Življenje je več kot le beseda, je čustvo, je odgovornost in je spoznanje.«