Datum objave: 18.05.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je v skupini sedmih vrtov s celega sveta, ki so kot prvi prejeli akreditacijo Svetovne organizacije botaničnih vrtov (Botanic Garden Conservation International - BGCI). Ta potrjuje, da vrt izpolnjuje vse visoke zahteve, ki veljajo za botanične vrtove.

Med 3500 botaničnimi vrtovi na svetu je bilo za prvi akreditacijski postopek izbranih 10 botaničnih vrtov, tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani (UL). Uspešno je zahtevno akreditacijo opravilo sedem vrtov, med katerimi je tudi naš.

Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta UL je ob prejemu akreditacije povedal: »Postati BGCI akreditirani botanični vrt, nam veliko pomeni. To je še eno priznanje za naše delo, ki vključuje upravljanje vrta, ohranjanje rastlin in naše znanstveno delo. Akreditacija je potrditev, da smo na pravi poti in da sledimo globalni strategiji botaničnih vrtov za ohranjanje rastlin.«

Svetovna organizacija botaničnih vrtov je akreditacije uvedla za večjo prepoznavnost pomena in vloge botaničnih vrtov, za njihovo ločitev od drugih vrtov, za zagotavljanje primerljivost standardov odličnosti ter za lažje zagotavljanje potrebnih sredstev za delovanje z BGCI akreditiranih botaničnih vrtov. 

Botanični vrt UL je del Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in je najstarejša, kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Ob ustanovitvi se je imenoval Vrt domovinske flore. Ko so ga leta 1920 priključili UL je bil deležen temeljite prenove. Danes zavzema tri hektarje in je nenadomestljiv prostor za počitek ali sprehod mnogih meščanov in obiskovalcev, pomembno vlogo pa ima tudi pri izobraževanju širše javnosti o pomenu rastlin in izvajanju družbeno koristnih projektov.