Datum objave: 23.05.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF), povezani v Center za čebelarstvo UL BF, so prvi svetovnim dan čebel praznovali z različnimi dogodki v svojih lokalnih skupnostih, na UL BF, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, v okviru mednarodne konference na Brdu pri Kranju in drugje.

Vodja Centra za čebelarstvo UL BF dr. Janko Božič je pripravil javno predavanje »S plesom do odločitev organizacije čebelje družine« in razstavo o čebelah in čebelarjenju, sodeloval je pri izvedbi državnega tekmovanja mladih čebelarjev iz vse Slovenije ter pri posvetu o čebelarstvu v Posavju.

Na mednarodni konferenci raziskovalcev in strokovnih delavcev z naslovom Globalni izzivi v čebelarstvu so dr. Mojca Korošec, dr. Jasna Bertoncelj in dr. Božič aktivno sodelovali pri pripravi izhodišč za deklaracijo o ohranitvi čebel, ki so jo obravnavali na mednarodni ministrski konferenci na Brdu pri Kranju. Sodelavca Centra za čebelarstvo UL BF dr. Peter Dovč in dr. Božič sta v strokovnih skupinah sodelovala pri pripravi dveh strateških dokumentov »Program ogroženosti medonosne čebele in drugih opraševalcev« in »Program razvoja odličnosti v čebelarstvu«.

V okviru praznika čebel je čebelarsko dediščino v Lanšprežu in na Višnji gori predstavil zaslužni profesor dr. Andre Šalehar.

Center za čebelarstvo UL BF se je z organizacijo posebnega vodenje in predstavitev čebelarjenja vključil tudi v predstavitev »Čebelje poti« v Mestni občini Ljubljana. V Botaničnem vrtu bodo v sodelovanju s Smithsonian Gardens iz Washingtona, v petek, 25. maja 2018, odprli tudi poseben vrt opraševalcev »Pollinator garden«.

Več informacij najdete na spletni strani UL BF.