Datum objave: 07.06.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) vsako leto organizira poletne delavnice, na katerih otrokom približa svet elektrotehnike, drugo leto zapored pa bo potekal prav poseben poletni tabor, namenjen in prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole z diagnozo Aspergerjev sindrom. Na poletnem taboru, ki bo potekal od torka, 26. junija, do petka, 29. junija 2018, bodo udeleženci pogledali v svet elektronike in spoznali vse od senzorjev, drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev.

Poletni tabor UL FE organizira v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem, Kariernimi centri Univerze v Ljubljani in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Podjetje Microsoft je v ZDA že leta 2015 začelo v svoje delovne procese vključevati avtiste. Ugotovili so, da se najbolje znajdejo ravno v inženirskih poklicih – kot inženirji programske opreme, strojne opreme, podatkovni analitiki in znanstveniki, laboratorijski inženirji, gradbeni inženirji. V Sloveniji otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Zato tudi starši, katerih otroci so tabor, prilagojen za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom, obiskovali lani, vidijo tabor kot odlično priložnost, da se lahko otroci poglobijo v področje, ki jih zanima, pokažejo svoje znanje, se hkrati naučijo nekaj novega in morda najdejo celo svoj bodoči poklic. Dr. Marko Jankovec UL FE, ki je na lanskem taboru med drugim vodil tudi delavnico za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom, opaža, da so ti otroci pogosto bolj navdušeni nad tehniko in tudi bolj motivirani. Na določeno nalogo so lahko osredotočeni dlje časa, zato se v primerjavi z otroki brez motnje tudi bolje izkažejo. 

Na letošnjem taboru se bodo otroci lotili načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre sobe (temperaturo, vlago in osvetlitev), obdelala rezultate in jih pošiljala na svetovni splet. V ta namen bodo sprogramirali tudi sodobno spletno stran, ki bo podatke prikazovala in bodo tako ves čas na dosegu roke. Preizkusili bodo tudi vezje in izmerili njegove lastnosti. Na koncu bodo udeleženci domov odnesli svojo prvo na splet povezano elektronsko napravo s solarnim USB polnilcem.

Poletni tabor podpirajo tudi podjetja Ardis, AX elektronikaKnaufInsulationTriadaBeckhoff, Etris, Tiskana vezja Luznar in zavod Arnes

Več o poletnem taboru in prijavah najdete na spletni strani Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in na telefonskih številkah 01 4768 228 ali 01 4768 114.