Datum objave: 11.06.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študenti Univerze v Ljubljani so razkrili prvo električno formulo v Sloveniji. Poimenovali so jo Eldrax, nastala pa je kot plod interdisciplinarnega sodelovanja študentov z različnih področij, ob pomoči profesorjev in močni podpori gospodarstva. Študenti se bodo z Eldraxom pomerili z ekipami najboljših svetovnih univerz v sklopu tekmovanja Formula Student. Že julija se bodo podali na tekmovanje v Italijo in nato še na Madžarsko.

Formula je v devetdesetih odstotkih sestavljena iz komponent, ki so razvite in narejene v Sloveniji ter plod dela študentov in sponzorskih podjetij. Po dveh letih dela na bencinskih formulah, poimenovanih Minka in Griffin, se je ekipa študentov pod imenom Superior Engineering glede na trende v avtomobilski industriji odločila za elektrifikacijo. Člani ekipe, ki združujejo znanja strojništva, elektrotehnike, matematike, ekonomije, prava in oblikovanja, so si letos zastavili visoke cilje. Ob veliki podpori sponzorjev so uspeli zgraditi prvo električno formulo, ki ustreza pravilom tekmovanja Formula Student.

Formula Eldrax je težka približno 240 kilogramov, v treh sekundah pospeši do hitrosti 100 km/h, njena končna hitrost pa je omejena na 120 km/h. Letošnji dirkalnik odlikujejo popolnoma nova šasija, tokrat v celoti iz ogljikovih vlaken, karbonska platišča ter obesa iz titana. Študenti so veliko truda vložili v samo iskanje komponent, ki so lažje, močnejše in boljše kot tiste iz preteklih let. Zelo malo je ekip, ki vsako leto konstruira novo šasijo, zato so stremeli predvsem k temu, da bo obstoječo v prihodnje možno izboljševati. Tako je letošnja šasija načrtovana že z mislijo na 4 x 4 pogon, lahko sprejme voznike različnih velikosti in ima optimalno pozicijo baterijskega paketa.

Formula Eldrax temelji na slovenskem znanju in razvoju, kar je ključnega pomena. Vodja ekipe in voznik dirkalnika Tim Novak je povedal: »Konstrukcijska faza je bila neverjetno zahtevna za vse nas, saj smo si kot vedno zastavili res visoke cilje in tudi časovno smo končali še prej kot lansko sezono, kar je dober dokaz naše rasti organizacije in učinkovitosti.«