Datum objave: 14.06.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektorji univerz, članic mreže The Guild, so pripravili skupni poziv h krepitvi položaja znanosti, izobraževanja in inovacij v Evropi. Poziv se nanaša na predlog Evropske komisije za pripravo razpisa Horizon Europe in Erasmus za obdobje 2021-2027.

Rektorji univerz, članic mreže The Guild, se v pozivu zavzemajo za ohranitev evropskega položaja v znanosti. Tega bo mogoče obdržati s povečanjem proračuna v okviru Horizon Europe za vsaj 25 odstotkov, Marie Skłodowska-Curie za vsaj 12 odstotkov in spodbujanjem znanstvene odličnosti kot temeljnega cilja Horizon Europe. To velja zlasti za področje odprte znanosti in globalnih sprememb, kar se mora odražati tudi pri izbiri ocenjevalcev, znanstvenih svetov ter svetovalnih skupin.

Mreža The Guild, je bila ustanovljena leta 2016 in je namenjena krepitvi sodelovanja uglednih evropskih univerz na področju raziskovanja in poučevanja. Članice mreže The Guild so zavezane, da delijo svoje znanje, izkušnje in dobre prakse. Z oblikovalci politike in zasebnimi ter javnimi ustanovami sodelujejo pri reševanju globalnih problemov.