Datum objave: 06.09.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Projekt DECENTER (2018-2021) je mednarodni raziskovalni in inovacijski projekt med državami Evropske unije in Južno Korejo, ki bo pripomogel k uresničitvi vizije pametne gradnje, mest, domov in industrije 4.0. Univerza v Ljubljani vodi tri ključne aktivnosti projekta.

Cilj projekta je razviti novo robustno decentralizirano platformo računalništva v megli (ang. Fog Computing Platform), ki pokriva celoten nabor možnih pametnih storitev in naprav, od oblaka do Interneta stvari (ang. Internet of Things), ter omogoča orkestracijo pametnih aplikacij in oskrbovanje z računskimi viri.

Univerza v Ljubljani vodi tri ključne aktivnosti projekta: izdelavo rešitev za pametno in varno gradnjo, arhitekturo nove decentralizirane platforme in prispeva k diseminaciji. Skupaj s projektnimi partnerji razvijamo znanje in inovacije o novih tehnologijah računalništva v oblaku, interneta stvari, umetne inteligence in obrobnega računalništva (ang. Edge Computing), pri čemer se decentralizirane lastnosti nove arhitekture dosegajo z uporabo pametnih pogodb ter tehnologij veriženja blokov (ang. blockchain).

Konzorcij enajstih partnerjev projekta, ki ga koordinira inštitut Fundazione Bruno Kessler iz Trenta, sestavlja skupina priznanih raziskovalnih inštitutov, majhnih in velikih podjetij s področja informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij ter Nacionalna univerza v Seulu in Univerza v Ljubljani.

Projekt podpirajo program Evropske unije za raziskave in inovacije: Obzorje 2020 (Horizon 2020), korejski Inštitut za promocijo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IITP) in korejska vlada.

Več informacij o projektu:

Vodja projekta na Univerzi v Ljubljani: izr. prof. dr. Vlado Stankovski:

globehttps://www.decenter-project.eu/

 

tw@decenterproject

 

fb@decenterproject