Datum objave: 10.09.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani se lahko pohvalijo z novim uspehom, saj se je program »International Master in Business and Organisation (IMB)« uvrstil na prestižno lestvico Financial Timesa med najboljše magistrske programe »Master in Management« na svetu.

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani (UL EF) se z uglednimi mednarodnimi akreditacijami (EQUIS, AACSB in AMBA) uvršča med en odstotek najboljših poslovnih šol v svetu. V letu 2018 pa se lahko pohvali z novim uspehom, saj se je program »International Master in Business and Organisation (IMB)« uvrstil na prestižno lestvico Financial Timesa med najboljše magistrske programe »Master in Management« na svetu. Kljub poplavi tovrstnih razvrščanj univerz in poslovnih šol je lestvica Financial Timesa še vedno najbolj prepoznavna v mednarodni poslovni javnosti, sama uvrstitev pa znak kakovosti programa in izvrstnih diplomantov, ki so po zaključku študija hitro zaposljivi. Ključni elementi, ki vplivajo na razvrstitev, so poleg programa, učiteljev, stikov s poslovno skupnostjo in internacionalizacije predvsem zaposljivost ter plača diplomantov po zaključku študija in tri leta kasneje. Še posebej ponosni so na dejstvo, da je program po kriteriju kakovosti glede na šolnino in dolžino študija prepoznan kot drugi najboljši izmed vseh, ki kotirajo na tej prestižni lestvici. Uvrstitev na lestvico ni samo znak prestiža, temveč diplomantom programa IMB omogoča večjo prepoznavnost na mednarodnem trgu dela, UL EF pa pomeni potrditev kakovosti in ugleda v mednarodni skupnosti poslovnega izobraževanja.

Mednarodni redni magistrski program poslovodenja in organizacije IMB s 25-letno tradicijo velja za enega najbolj uveljavljenih magistrskih programov v JV Evropi. V sodelovanju s številnimi priznanimi mednarodnimi predavatelji iz Amerike in Evrope poteka izključno v angleškem jeziku. Študij na tem programu je namenjen mladim in ambicioznim študentkam in študentom na začetku njihove poslovne poti. Program, ki ga letos končuje že 25. generacija visoko motiviranih in sposobnih študentov, je od svojega začetka v letu 1993 končalo 774 študentov, ki so nosilci pomembnih vlog ne le v slovenskih podjetjih in ostalih institucijah, temveč tudi v mednarodnem okolju. Diplomanti programa danes predstavljajo ključne kadre v vodilnih slovenskih podjetjih (Zavarovalnica Triglav, Gorenje, NLB, Mercator, Petrol …), nekateri med njimi pa so zaposleni tudi v svetovnih multinacionalnih podjetjih in institucijah, kot so Google, Procter & Gamble, EBRD, BMW, Adidas, Mahle in mnogi drugi.

Majhna skupina študentov, tesna povezanost s prakso in najboljšimi svetovnimi univerzami ter mednarodno okolje oblikujejo tiste ključne kompetence, ki gradijo visoko zaposljivost diplomantov tega programa.

Program IMB je lansko leto praznoval četrt stoletja obstoja. Program je dolga leta rastel in se razvijal pod vodstvom prof. dr. Janeza Prašnikarja, ki je ob tem pomembnem uspehu povedal: »Z uvrstitvijo rednega magistrskega programa Poslovodenja in organizacije (IMB) na Financial Timesovo lestvico 100 najboljših programov na svetu s področja “Master in Management” sta Ekonomska fakulteta in Univerza v Ljubljani pridobili veliko priznanje. Je rezultat trdega dela vseh sodelujočih v programu v zadnjih petindvajsetih letih njegovega delovanja. Hkrati je ta uspeh velik izziv za naprej. Prepričan sem, da bo program uspešen tudi v prihodnosti.«

Prof. dr. Polona Domadenik, vodja programa od leta 2017 pa pravi: »Program IMB je rezultat dolgoletnega predanega dela prof. dr. Prašnikarja, ki je vizijo kakovostnega poslovnega izobraževanja iz mednarodnega okolja uspešno zastavil v Sloveniji, sam program pa neločljivo povezal s Poslovno konferenco Portorož, ki za študente predstavlja prvi resen stik s poslovnim svetom. Že 25 let diplomanti programa gradijo zgodbe o uspehu v slovenskih in tujih podjetjih. Uvrstitev na lestvico najboljših programov je plod trdega dela, izvrstnih študentov ter uspešnih in predanih alumnijev, ki ohranjajo stike s programom in krepijo njegov ugled v poslovni javnosti. Uvrstitev na lestvico prinaša ne le veliko čast, temveč tudi odgovornost do sedanje in vseh prihodnjih generacij diplomantov.«

Dekanja UL EF prof. dr. Metka Tekavčič poudarja: »Dvoje je pomembno ob današnjem uspehu: eno je uvrstitev na lestvico, drugo pa priznanje visoki kakovosti, ki jo dosegamo z malo denarja. To je hkrati priznanje dolgoletnim naporom fakultete, da skupaj z vsemi deležniki ustvarjamo, vzdržujemo in nadgrajujemo kakovost, ki jo financiramo z neproračunskimi sredstvi in požrtvovalnim delom vseh sodelavcev. Z neproračunskimi viri zagotavljamo kakovost, ki je zgolj s proračunskim denarjem ne bi mogli. Prav je, da to jasno povemo tudi slovenski javnosti. Zelo sem vesela vsakega našega uspeha in ponosna, da na fakulteti znamo pluti med zahtevnimi družbenimi čermi ter iskati pot naprej in navzgor«.

Nastja Vidmar, predsednica Alumni združenja MBA Radovljica, ki vključuje diplomante in študente programa IMB pravi: »Uvrstitev na lestvico 100 najboljših magistrskih programov na svetu je izredno priznanje ne le programu IMB temveč tudi vsem tistim, ki z njim sodelujejo. V tem priznanju je vsekakor mogoče prepoznati tudi izjemen prispevek članov Alumni združenja MBA Radovljica. Tako posamezniki kot podjetja že 23 let skozi različne aktivnosti spodbujajo nadaljnji razvoj tekočih generacij, s svojo lojalnostjo in pripadnostjo omogočajo obstoj združenju ter stremijo k nenehnemu povezovanju in integraciji tekoče generacije tako z ostalimi člani združenja kot tudi z uspešnimi domačimi in tujimi podjetji. Ta izjemen dogodek vsekakor potrjuje pogum in ponos študentov ter alumnov, da so del te skupnosti.«