Datum objave: 22.10.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Farmacevtska družba Novartis je v Cambridgeu v ZDA podelila nagrade za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja. Izr. prof. dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija in znanstveni sodelavec Fakultete za farmacijo Univerze Ljubljani (UL FFA), je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award). To je prva najvišja Novartisova znanstvena nagrada, ki jo je prejel slovenski znanstvenik. 

Izr. prof. dr. Zdenko Časar je nagrado za uglednega znanstvenika prejel za izjemne znanstvene dosežke, ki so veliko pripomogli k Novartisovemu zmanjševanju stroškov z inovativno sintezo zdravilnih učinkovin in procesnimi izboljšavami. Vodil je razvoj novih polimorfnih oblik zdravilnih učinkovin, pomembnih za Sandoz, in ustvaril intelektualno lastnino, ki je podlaga za 67 podeljenih patentnih zaščit v zadnjih petih letih. »Nagrada je veliko priznanje za moje minulo delo in dokaz, da smo v razvoju znanosti v Sloveniji vodilni tudi na mednarodni ravni. Naš razvojni center v Ljubljani je namreč eden ključnih Sandozovih razvojnih centrov na svetu, ki razvija in na svetovne trge lansira številne nove izdelke,« je ob prejemu nagrade dejal prof. dr. Časar.

Z nagradami, ki jih Novartis podeljuje svojim znanstvenikom iz celega sveta, želijo izraziti priznanje njihovemu delu ter spodbujati kreativno in inovativno okolje, ki ga znanstveniki potrebujejo za doseganje prebojnih rezultatov.