Datum objave: 12.11.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Dr. Marko Jošt, ki je na podoktorskem usposabljanju na Helmholtz Zentrum Berlin, je s sodelavci izdelal rekordno tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico, ki je z optimizirano optično folijo dosegla 25,5 % učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno. Rezultate raziskav, ki so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta, so dr. Marko Jošt kot prvi avtor, doc. dr. Benjamin Lipovšek, prof. dr. Janez Krč in prof. dr. Marko Topič (vsi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani) kot soavtorji, objavili v prestižni reviji Energy and Environmental Science, ki ima faktor vpliva preko 30. DOI: 10.1039/C8EE02469C

Gre za tehnološki preboj, ki je v fazi intenzivnih raziskav. Silicijeva sončna celica je z učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno omejena. Tandemska struktura s kombinacijo perovskitne celice spredaj in silicijeve celice zadaj pa omogoča višjo učinkovitost.

Najuglednejše raziskovalne skupine po svetu (MIT, Stanford, Oxford, EPFL in HZB) od leta 2015 tekmujejo, kdo bo razvil najučinkovitejšo monolitsko tandemsko sončno celico. Lanskoletni rekord je dosegel Kevin A. Bush s sodelavci Stanforda, MIT, ASU in Oxforda (23,6 %). Junija letos je nov rekord (25,2 %) dosegel Florent Sahli s sodelavci z EPFL in CSEM. Oktobra pa je Marko Jošt s sodelavci Helmholtz centra v Berlinu in Univerze v Ljubljani dosegel 25,5 % učinkovitost pretvorbe. Prebojna učinkovitost je bila dosežena s teksturirano folijo (struktura C), ki zmanjšuje odboj vpadne svetlobe in s sipanjem svetlobe povečuje absorpcijo v tandemski sončni celici. Folija (na sliki Fig. 2 – označena kot LM foil) je bila izdelana v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.