Datum objave: 20.11.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Izum Hibridna toplotna naprava, ki je nastal na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL FS), je na Zagrebškem mednarodnem sejmu inovacij ARCA prejel srebrno medaljo. Nova tehnologija, ki je ena od najobetavnejših alternativnih načinov hlajenja in ogrevanja, je okolju veliko bolj prijazna od obstoječe parno-kompresorske tehnologije. 

Hibridna toplotna naprava je plod raziskav dr. Andreja Žerovnika in dr. Jaka Tuška, ki sta združila moči in razvila hibridno napravo, ki bi znala v prihodnosti razrešiti staro, ekološko sporno in manj učinkovito parno-kompresorsko tehnologijo. Ta najbolj razširjena tehnologija je stara že več kot 180 let in ne omogoča visokih izkoristkov, uporablja okolju škodljiva hladiva in povzroča hrup ter vibracije.

Inovatorja sta ob prejemu srebrne medalje povedala: »Vesela sva nagrade s strani ARCA, saj pomeni potrditev delovanja v pravo smer ter nama daje dodatno motivacijo. Hkrati pa predstavlja tudi dodatno promocijo hibridne toplotne naprave

Žerovnikov in Tuškov že večkrat nagrajeni hibrid združuje klasično, parno-kompresorsko in vedno bolj aktualno elastokalorično tehnologijo, v kateri vidijo številni strokovnjaki velik potencial. Poleg višjih izkoristkov in manjše porabe energije namreč predstavlja tudi okolju prijaznejšo alternativo zaradi manjše porabe škodljivih hladiv in preproste reciklaže elastokaloričnega materiala.

Hibridna toplotna naprava bi lahko prinesla velike spremembe na področju hlajenja/ogrevanja; sprva na področju toplotnih črpalk in večjih sistemov ogrevanja/hlajenja (hladilnice, sušilnice …), v prihodnosti pa ne gre izključiti tudi širše uporabe v domačih hladilnikih in klimatskih napravah.

Hibridna toplotna naprava je prepričala tudi strokovno komisijo za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2018, ki jo je med 27 prijavljenimi projekti uvrstila med finaliste; zasedla je tretje mesto.