Datum objave: 21.11.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa študentov agronomije z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF) je na študentskem natečaju Lidlov mladi vinar 2018 zmagala z inovativno pridelavo grozdja in polsuhega rose vina iz sorte 'Pokalca', manj znane rdeče sorte iz Goriških Brd.

Člani zmagovalne ekipe Levant so Benjamin Agič, Patricia Blažič, Urška Blejec, Nika Hillmayr, Mark Istenič, Nina Jarkovič in Petra Sanobor, ki so vinsko zgodbo ustvarjali pod mentorstvom prof. dr. Denisa Rusjana in prof. dr. Tatjane Košmerl. Šestčlanska komisija je vztrajnost in inovativnost ekipe Levant ocenila z odliko.

 »V tem času smo spoznali del nekega novega sveta, ki nam prej ni bil tako blizu. Vsak od nas je pridobil nova znanja, morda malo drugačen način razmišljanja predvsem pa širšo domišljijo, ki je v vsakdanjem življenju zelo dobrodošla. Za vse nas je bila to zanimiva in poučna izkušnja, ki je pustila veliko lepih spominov,« pravijo člani ekipe.

Glavni namen natečaja Lidlov mladi vinar, ki se izvaja že šesto leto, je študente vinogradništva in vinarstva spodbuditi, da se preizkusijo v pridelavi lastnega vina in pripravijo kreativne vinarske zgodbe.

Ekipa je razmišljala tudi prijazno do okolja, in sicer, kako pridelati čim manj odpadkov. Tropine so zato uporabili za pridelavo tropinovca, alkoholne pijače, ki se uporablja kot aperitiv, osnovo za alkoholne pijače, tinkture, domačo lekarno ter za peko in kuhanje.