Datum objave: 03.01.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani praznuje 100 let. V tem letu se bodo zato zvrstili številni dogodki, s katerimi bomo proslavili naš jubilej. Med njimi bo tudi »prostor znanja«; nova mestna in univerzitetna informacijska točka, v kateri bomo razstavili najbolj zanimive dosežke naše Univerze, usmerjene v prihodnost. Ideje za zasnovo, načrtovanje in postavitev »prostora znanja« so na interdisciplinarni delavnici oblikovali naši študenti v sodelovanju z mentorji.

34 študentov s šestih fakultet Univerze v Ljubljani smo naključno razporedili v skupine. Delavnica je trajala en teden. Vsako jutro so jih nagovorili profesorji z različnih članic naše Univerze. Njihov namen je bilo rušenje stereotipov, odpiranje pogledov in širjenje obzorij študentov, ki so sodelovali na delavnici. Ta je potekala pod vodstvom pedagoških in strokovnih mentorjev z Univerze v Ljubljani in širše stroke. Kot moderatorki sta sodelovali Ana Kyra Bekš in Ana Osredkar z Zavoda za inovacije, izobraževanje in delavnice oblikovanja storitev - Servis 8.

Rezultat delavnice, ki je potekala v Centru inovativnega podjetništva Nove ljubljanske banke in na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, je šest odličnih projektov, ki tako vsebinsko, kot tudi prostorsko prikazujejo ustvarjalnost in vrhunsko znanost, ki jo soustvarjajo študenti in zaposleni na Univerzi.

Zmagovalna ekipa “Particle 6” je predstavila projekt “Univerza prihodnosti”, pri čemer so se rajši kot na gradnjo razstavno-informacijskega objekta osredotočili na boljšo izkoriščenost prostorov, ki jih Univerza že ima. Ekipo so sestavljali študenti Andraž Rudi Vrhovšček (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani), Marko Škamlec (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Peter Vukovič, Nastja Kastigar, Neža Brankovič (Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani) in Uroš Orehek (Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani).

Univerza bo zasnovo za proslavitev stote obletnice črpala tudi iz nastalih študentskih projektov. Makete in plakati projektov bodo na ogled v Centru inovativnega podjetništva Nove Ljubljanske banke, nato pa še na rektoratu Univerze v Ljubljani.