Datum objave: 10.01.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je svečano razglasil drugo skupino novih rednih profesorjev Univerze v Ljubljani. Univerzitetni senat je na predlog članic izvolil 21 novih rednih profesoric in profesorjev z različnih področij znanstveno-raziskovalnega, umetniškega in pedagoškega dela.

»Decembra 2019 bo preteklo sto let, odkar je prav v tem prostoru potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku na takrat novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani. Letos bomo zato obudili spomine na preteklih sto let in največjo univerzo v Sloveniji pospremili v še boljšo prihodnost. V to sem prepričan, pred mano del te prihodnosti jasno vidim. To ste vi, spoštovane redne profesorice in redni profesorji,« je zbrane nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

Slavnostna govornica prof. dr. Urška Stanković Elesini z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani se je spomnila svojih začetkov in prvega predavanja: »Opremljena s strokovnim znanjem sem stopila v predavalnico in začela predavati. Znanje sem s klasičnim načinom poučevanja sicer prenašala na svoje študente, a pristop in učinek prenosa še zdaleč nista bila takšna, kot bi si ga želela. Usmerjena sem bila predvsem na vsebino. Komunikacije s študenti je bilo (pre)malo. Postavljena sem bila pred izziv, ki je bil hkrati tudi priložnost za nekaj novega, drugačnega, morda celo ambicioznega. Želela sem spremeniti, nadgraditi, preurediti svoje poučevanje, svoja predavanja. Toda, kako? Nekaj let nazaj je bil to zgolj individualni projekt vsakega posameznika, ki si je želel sprememb, danes pa je to skupni projekt Univerze v Ljubljani. Številna predavanja o visokošolski didaktiki, uporaba alternativno-inovativnih metod pri poučevanju in končno tudi uporaba informacijsko-komunikacijskih orodij so odgovor.« Kot pravi prof. dr. Stanković Elesini, postanejo predavanja s kančkom dobre volje in uporabo sodobnih/inovativnih orodij zabavna in prijetna; postanejo zgodbe, ki jih želimo deliti naprej. S tem se odprejo številne možnosti novih povezav, ki vodijo v nove uspešne zgodbe.

V imenu novih rednih profesorjev se je zahvalil prof. mag. Marko Naberšnik z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani: »Ko se oziramo na prehojeno pot, lahko brez dvoma ugotovimo, da je nismo prehodili sami. Ves čas so nam s svojo podporo, razumevanjem in dobronamernimi nasveti stali ob strani posameznice in posamezniki, ki so v nas zaupali in nam pomagali tudi takrat, ko komu izmed nas ni bilo najlažje. Skupni cilj te poti je vselej bil ohraniti posameznikovo radovednost, vitalnost in vero, da so spremembe na bolje možne, da imajo na Zemlji domovanje tudi čudeži. Znanje in veščine, ki smo jih bili na tej poti deležni od naših predhodnikov, so krepili naše človeške temelje, nas delali boljše in skrbeli, da smo pridobljeno vedenje lahko prenašali na nove generacije. Prav zato je biti profesorica in profesor velika odgovornost.« Tako kot so bili podpore in skrbi deležni tisti, ki so zdaj nosilci naziva redni profesor, bodo zdaj oni podporo in skrb nudili novim generacijam. »A biti profesorica in profesor ni le nekaj resnobnega, kar bi morda lahko kdo sklepal na prvi pogled. Je tudi delo, ki vključuje neizmerno veliko mladostne zagnanosti, vere v sanje in humor, ki ga s seboj prinašajo študentke in študenti. Delo z njimi je neskončen vir navdiha, njihova pozitivna in raziskovanja polna skepsa pa temelj, ki profesorice in profesorje ohranja budne ter na preži za novim, izpopolnjenim znanjem,« pravi prof. mag. Naberšnik, zato se zahvaljuje vsem študentkam in študentom, ki s svojo radovednostjo ohranjajo profesorje v stiku s pedagoškim poslanstvom.

Nove redne profesorice in novi redni profesorji Univerze v Ljubljani z dne 10. januar 2019 so:

AKADEMIJA ZA GLASBO
Cveto Kobal za področje komorna igra

AKADEMIJA ZA GLEDALIŠČE, RADIO, FILM IN TELEVIZIJO
Tomislav Janežič za področje gledališka in radijska režija
Marko Naberšnik za področje televizijska režija

AKADEMIJA ZA LIKOVNO UMETNOST IN OBLIKOVANJE
Marjan Gumilar za področje slikarstvo
Zmago Lenárdič za področje slikarstvo

BIOTEHNIŠKA FAKULTETA
Blaž Cigić za področje biokemija
Nataša Fidler Mis za področje prehrana
Polona Jamnik za področje biotehnologija
Tanja Kunej za področje genetika
Uroš Petrovič za področje molekulska biologija
Denis Rusjan za področje hortikultura
Marjanca Starčič Erjavec za področje molekulska biologija

FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO
Dean Cvetko za področje fizika
Matej Praprotnik za področje fizika
Riste Škrekovski za področje matematika

FILOZOFSKA FAKULTETA
Marija Javor Briški za področje književnosti v nemškem jeziku
Irena Lesar za področje obča pedagogika in teorija vzgoje
Matija Svetina za področje razvojna psihologija
Marjeta Vrbinc za področje angleški jezik
Marina Zorman za področje splošno jezikoslovje

PRAVNA FAKULTETA
Polonca Kovač za področje upravno pravo in pravo javne uprave