Datum objave: 30.01.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študenti Univerze v Ljubljani (UL) so se na povabilo Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj z mladimi iz različnih držav EU udeležili dogodka European Youth Seminar. Ta je potekal v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju. UL so zastopali študenti Ekonomske fakultete, Biotehniške fakultete, Pravne fakultete, Fakultete za družbene vede in Naravoslovnotehniške fakultete.

Rdečo nit seminarja so letos predstavljale potrošnikove pravice. Študenti so se razdelili v tri skupine z različno tematiko in poskušali najti odgovor na eno izmed treh postavljenih vprašanj znotraj izbrane skupine. Vprašanja prve skupine so se nanašala na problematiko gensko spremenjenih organizmov (gensko spremenjena hrana, uporaba pesticidov, mesna proizvodnja), vprašanja druge na temo razvoja tehnologije (problemi digitalizacije, digitalizacija sveta, varovanja osebnih podatkov v digitalnem svetu) in vprašanja tretje na temo informiranja kupcev (informacije o proizvodnji, kupovanje cenejših produktov, globalizacija podjetij).

V prvem krogu so morali študenti ponuditi čim več možnih rešitev. V drugem krogu so morali izluščiti tri najboljše možne rešitve in jih predstaviti ostalim študentom znotraj iste skupine, ki so iskali odgovore na preostali vprašanji. Z glasovanjem so nato v vseh skupinah izbrali najboljše odgovore na vsa tri zastavljena vprašanja o danih temah ter jih na sklepnem delu srečanja predstavili pred poslancem evropskega parlamenta dr. Igorjem Šoltesom in člani ostalih skupin.