Datum objave: 06.02.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Konec tega meseca, 27. 2. in 28. 2. 2019, se bodo v Milanu odvili otvoritveni dogodki ene najpomembnejših mednarodnih prireditev s področja oblikovanja in arhitekture, XXII Triennale di Milano: Broken Nature: Design Takes on Human Survival. Z velikim veseljem napovedujemo, da bodo tam kot razstavljavci prisotni tudi študenti in predavatelji Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO).

UL ALUO bo na trienalu, z ramo ob rami z (ostalimi) najboljšimi ustvarjalci na svetu, predstavljala projekt »Misliti pogoje našega časa/Thinking the Conditions of Our Time«, koncept za katerega je pod mentorstvom doc. dr. Barbare Predan v letnem semestru študijskega leta 2017/18 pripravilo 11 podiplomskih študentk in študentov industrijskega oblikovanja: Ajda Bertok, Žiga Hančič, Marko Ježek, Jernej Kapus, Julija Karas, Tamara Lašič Jurković, Ambrož Močnik, Valentina Repenšek, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen in Hana Železnik.

O projektu »Misliti pogoje našega časa«

Razstavni projekt se odlično navezuje na tematiko letošnjega trienala (ta premišljuje, kako se oblikovanje že in bi se še moralo spoprijemati s preživetjem narave in človeka), saj združuje izbrane slovenske primere oblikovanja, ki temeljijo na logiki evolucijsko stabilne strategije. Projekt v središče postavlja potencialne načine delovanja (naravnega) oblikovalca, ki za primarno skrb postavlja vrednoto optimalno urejenih odnosov znotraj obstoječega naravnega sistema vseh sobivajočih na planetu Zemlja. S prikazovanjem te alternative razstava ne razkriva le problematike obstoječih načinov oblikovanja, ampak ponuja tudi možnosti za njihovo preoblikovanje.

Čeprav se je UL ALUO na trienale prijavila kot izobraževalna inštitucija, so nas organizatorji zaradi visoke kakovosti projekta uvrstili med državne paviljone. To pomeni, da bo Akademija za likovno umetnost in oblikovanje pod znamko »Slovenski paviljon« razstavljala na najelitnejši lokaciji, v glavni stavbi trienala.

Za oblikovanje razstave v slovenskem paviljonu so poskrbeli: izr. prof. Jure Miklavc, Barbara Šušteršič, Silva Vitez, Andrej Šenk in Jože Carli v sodelovanju z doc. Rokom Kuharjem ter študenti Markom Ježkom, Jernejem Kapusom, Julijo Karas, Ambrožem Močnikom, Galom Rančigajem, Mihaelo Romanešen in Hano Železnik.

Razstavo bo pospremil tudi izid knjige, uvodnik za katero je napisal vrhunski teoretik oblikovanja in filozof Tony Fry. Knjiga bo vključevala prispevke naslednjih avtorjev: Alain Badiou, Ashley Dawson, Tamara Lašič Jurković, Izidor Ostan Ožbolt, Barbara Predan (urednica), Kate Raworth, Valentina Repenšek in Slavoj Žižek.

O XXII milanskem trienalu

Letošnja 22. edicija milanskega trienala nosi naslov »Broken Nature: Design Takes on Human Survival«. Kurira jo Paola Antonelli, kuratorka na Oddelku za arhitekturo in oblikovanje ter direktorica za razvoj in raziskave v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti (MoMA). Čeprav se trienale v javnosti včasih zamenjuje z vsakoletnim milanskim pohištvenim sejmom (Milano Design Week), gre pri prvem za mnogo obsežnejši in pomembnejši dogodek, v strokovni in širši mednarodni javnosti.

Razstava 22. milanskega trienala bo odprta od 1. 3. do 1. 9. 2019. 

Sodelovanje UL ALUO na trienalu je omogočila podpora: Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS – I feel Slovenia: Green. Creative. Smart.