Datum objave: 01.03.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Milanu poteka ena najpomembnejših mednarodnih razstav s področja oblikovanja in arhitekture XXII Triennale di Milano: Broken Nature: Design Takes on Human Survival. V Slovenskem paviljonu s projektom Misliti pogoje našega časa Slovenijo zastopa Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Milanski trienale bo odprt do 1. septembra 2019.

Slovesnega odprtja Slovenskega paviljona so se udeležili častni gostje: državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Eva Štravs Podlogar, vodja Gospodarskega urada RS v Milanu Zorko Pelikan in pooblaščena ministrica Slovenskega veleposlaništva v Rimu Tina Kokalj.

Državna sekretarka je v svojem govoru izrazila veselje ob tem, da "bodoči oblikovalci že sedaj razmišljajo in ustvarjajo za bolj kakovosten jutri." Poudarila je tudi, da moramo "zeleno in krožno gospodarstvo v prihodnjih letih postaviti še bolj v središče našega delovanja. Razstava Misliti pogoje našega časa je tako izredna priložnost za predstavitev in za poklon solidarnosti, preprostosti in zmernosti, ki morajo postati vodilo našega življenja."

Pomen sodelovanja na tako pomembni prireditvi in ključno vlogo UL ALUO (in celotne, letos 100-letne Univerze v Ljubljani) v prihodnosti slovenskega oblikovanja in trajnostnega razvoja so ob tej priložnosti predstavili dekanja UL ALUO izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš in prisotni mentorji projekta izr. prof. Jure Miklavc, doc. dr. Barbara Predan in doc. Rok Kuhar.

Prve obiskovalce paviljona so sprejeli tudi avtorice in avtorji razstavnega koncepta, študentke in študenti industrijskega oblikovanje UL ALUO: Ajda Bertok, Maja Grobler, Marko Ježek, Jernej Kapus, Julija Karas, Tamara Lašič Jurković, Ambrož Močnik, Valentina Repenšek, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen in Hana Železnik.

Sveže izdana knjiga Misliti pogoje našega časa v slovenskem in angleškem jeziku bo v času razstave naprodaj v knjigarni trienala. Uvodnik zanjo je napisal svetovno znan teoretik oblikovanja in filozof Tony Fry, vsebuje pa prispevke: Alaina Badiouja, Ashleyja Dawsona, Tamare Lašič Jurković, Izidorja Ostana Ožbolta, Barbare Predan (urednica), Kate Raworth, Valentine Repenšek in Slavoja Žižka.