Datum objave: 05.03.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Če si tega želimo ali ne, bodo roboti pomemben del naše prihodnosti. Kako bodo roboti vplivali na naša življenja, bodo postali pravnomočni člani družbe s pravicami in dolžnostmi? Odgovore na ta in druga vprašanja ter pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost robotov v našem življenju nam bodo v nizu treh predavanj odstirali mednarodno priznani strokovnjaki Raphaël Rault iz Francije, prof. dr. Niko Herakovič s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in prof. dr. Alexander Czinki iz Nemčije. Prvo predavanje bo v ponedeljek, 11. marca 2019, ob 19.00 v Klubu Cankarjevega doma.

Na prvem predavanju bo Raphaël Rault, odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats (Francija), spregovoril o našem prihodnjem sožitju z roboti in umetni inteligenco. 

Kako bo hiter tehnološki razvoj robotike in umetne inteligence vplival na družbene, etične, gospodarske, okolijske, politične/pravne in demografske razmere v naši bližnji prihodnosti? Kaj je pametni avtonomni robot (SAR) in kako ga zaznavajo civilni zakoni Evropske unije? Ali ima ta elektronska oseba pravice in obveznosti? Ali je mogoče njegove stvaritve zaščititi? Kako lahko SAR odgovarja za svoja dejanja in kako lahko uvajamo etiko pri vedenju SAR? Kakšen je pravni obstoj AI? Kako lahko zagotovimo kakovost in zakonitost podatkov, ki jih obdeluje AI? Veliko vprašanj se pojavi tudi, ko razmišljamo o zakonski ureditvi umetne inteligence in robotike. Ali poznamo odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja? V okviru predavanja nam bo predavatelj poskušal ponuditi nekaj odgovorov ter se bo osredotočil na ključne točke sedanjega in prihodnjega pravnega okvira v Evropi glede našega prihodnjega sožitja s pametnimi roboti.

Ljudje in inteligentni roboti v prihodnosti – sobivanje ali boj