Datum objave: 11.03.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani bo 3. decembra 2019 obeležila stoletnico delovanja, zato je v Moderni galeriji predstavila aktivnosti, ki jih bo izvedla ob svojem jubileju. Prvi dogodek v okviru praznovanja stoletnice se je začel na dan žensk, z okroglo mizo Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani. Številne aktivnosti bodo segale vse v leto 2020. 

Univerza v Ljubljani, največja in najstarejša univerza v Sloveniji, je bila ustanovljena leta 1919. Regent Aleksander Karađorđević je 23. julija 1919 podpisal »Zakon o Univerzi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani«, današnji Univerzi v Ljubljani. Njene ustanovne članice so bile Filozofska, Medicinska, Pravna, Tehniška in Teološka fakulteta. Ker je 3. decembra 1919 prvo predavanje potekalo v slovenskem jeziku, ta datum štejemo za uradni začetek delovanja Univerze v Ljubljani. Danes Univerzo v Ljubljani sestavlja 26 članic, obiskuje pa jo skoraj 38.000 študentov.

V stotih letih je Univerza v Ljubljani močno pridobila na razpoznavnosti, tako v domačem, kot tujem okolju. Postaja uveljavljena mednarodna univerza, ki se uvršča med najodličnejše univerze na svetu. Praznovanje stoletnice Univerze v Ljubljani pomeni tudi pomemben jubilej za celotno družbo: »Od prvega dne naša univerza aktivno prispeva k razvoju slovenske države. Že prvo predavanje je potekalo v slovenskem jeziku. Pritiskom, da Slovenci ne potrebujemo samostojne univerze so se takratni vodilni uspešno upirali, tako da se lahko Slovenija, ki bo praznovala 28 let, pohvali, da ima že sto let lastno slovensko univerzo. Pomemben je prvi doktorski naziv na Univerzi v Ljubljani, ki je bil podeljen Ani Mayer, 15. julija 1920. Doktorice znanosti so bile namreč v tistem času v evropskem merilu redkost. Vse od ustanovitve je naša univerza tudi največja in najkakovostnejša znanstvenoraziskovalna institucija v državi, ki je vseskozi prepoznavna v mednarodni znanstveni skupnosti. V svetovnem merilu se uvrščamo med tri odstotke najboljših univerz na svetu. Ta podatek je še bolj zgovoren, če ga postavimo v širši kontekst. Nekatere univerze, s katerimi se uvrščamo med najboljše na svetu, dobijo tudi stokrat več sredstev iz proračuna na študenta kot naša univerza, pa te univerze niso stokrat boljše od naše. In nenazadnje velja omeniti, da dajejo naši študenti tudi poseben utrip glavnemu mestu. Ljubljana je univerzitetno mesto, kjer ne le študira, ampak tudi prebiva večina slovenskih in tujih študentov,« je o pomenu Univerze v Ljubljani povedal rektor prof. dr. Igor Papič.

Za namen praznovanja stoletnice je Univerza v Ljubljani pripravila priložnostni znak, ki ga bo uporabljala v času praznovanja. Več o priložnostnem znaku ob stoletnici Univerze, pa tudi o nadaljnjem konceptu prenove vidnega sporočanja Univerze, je razkril prorektor Univerze v Ljubljani za področje umetniškega dela prof. Boštjan Botas Kenda, ki je povedal, da bo s prihajajočo prenovljeno identiteto Univerza v Ljubljani še bolj prepoznavna. »Obstoječi znak je v preteklosti deloval, danes pa z razvojem tehnologije in vzporednih vse večjih zahtev po vizualnem prilagajanju in hitrim spremembam, ni več aplikativen. Tudi Univerza je danes drugačna, kot pred dvajsetimi leti. Univerza smo ljudje. To je živ organizem. Pokazati moramo, da ni pomembna le preteklost, temveč da predvsem zremo v prihodnost,« je dejal prorektor prof. Kenda, ki je skupaj s članom programskega sveta prof. dr. Primožem Vitezom s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani predstavil tudi program praznovanja stoletnice.

»Program praznovanje stoletnice Univerze v Ljubljani je sestavljen iz osrednjih in spremljevalnih dogodkov, ki jih organizirajo članice Univerze. Na dan žena začenjamo s prvim dogodkom 'Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani' in v marcu nadaljujemo s številnimi drugimi aktivnostmi, ki se bodo zaključile junija 2020. Med njimi velja izpostaviti izid priložnostne znamke Pošte Slovenije ob stoletnici Univerze in izdelavo spominskega dvoevrskega kovanca Banke Slovenije. Najpomembnejši dogodek bo zagotovo Slavnostna akademija v Cankarjevem domu z neposrednim prenosom nacionalne televizije na dan, ko Univerza v Ljubljani praznuje stoletnico, to je 3. decembra 2019 ob 20. uri,« je povedal prorektor prof. Kenda. Član programskega sveta prof. dr. Primož Vitez s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je poudaril, da je stoletnica Univerze v Ljubljani priložnost za premislek o vlogi univerze v sodobni družbi in hkrati priložnost za razmislek o preteklih dosežkih. »Univerza v Ljubljani z obsežnim programom obeležitve jubileja svoje raznolike dejavnosti predstavlja slovenski javnosti. Usmerjenost k javnosti je utemeljena z odzivanjem Univerze na aktualna vprašanja v razvoju družbe, prenašanja vedenja in raziskovanja. Program praznovanja je zasnovan tako, da spodbuja smiselno povezovanje med 26 članicami Univerze. Kot neideološka ustanova skuša Univerza nastopiti kot povezovalka različnih pogledov na svet in kot nosilka ustvarjanja pogojev, da bi se v družbenih konfrontacijah lahko slišal vsak reflektiran glas. Vsak argumentiran razmislek si zasluži pozornost,« je še zaključil.

Prihodnost za naslednjih sto let Univerze v Ljubljani je težko napovedati, pravi rektor prof. dr. Papič, bližnja prihodnost pa je jasna: »Še naprej bomo morali ohranjati in dvigovati kakovost izobraževanja in raziskovanja. Upam, da bo Zakon o univerzi ugledal luč sveta, da bomo uspeli urediti prostorsko problematiko naših akademij in na splošno uredili področje investicij. Internacionalizacija bo tudi v prihodnje eden primarnih ciljev Univerze v Ljubljani,« je še povedal.