Datum objave: 28.03.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V petek, 5. aprila 2019, bo vrata odprla Mala galerija (Slovenska cesta 35, Ljubljana), prostor za uveljavljanje mladih snovalcev na področju likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Slovesno odprtje Male galerije, ki bo potekalo v sklopu praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani (UL), bo večer prej, v četrtek, 4. aprila 2019. Kot prvi bodo razstavljali študenti fotografije Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL (UL ALUO). Razstava Prekleti delež bo na ogled do 12. maja 2019, in sicer od torka do sobote od 11.00 do 19.00.

Banka Slovenije (BS), ki je lastnica Male galerije, in UL sta pismo o nameri podpisali decembra leta 2017. Aprila 2018 sta tedanji guverner BS dr. Boštjan Jazbec in rektor UL prof. dr. Igor Papič podpisala še sporazum o sodelovanju v okviru projekta Mala galerija, ki bo zdaj zaživel.

Zgodovina Male galerije sega v 50 leta 20. stoletja. BS je sredi minulega stoletja del svojih prostorov v najožjem središču Ljubljane namenila razstavnemu salonu, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija. Namenjen je bil manjšim, a skrbno izbranim razstavam domačih in tujih likovnih ustvarjalcev. Z letošnjim letom bo Mala galerija znova zaživela, tokrat bo namenjena umetnikom in ustvarjalcem z različnih fakultet in akademij naše Univerze. V letošnjem letu bo na ogled serija sedmih razstav. Razstave bodo pospremljene z dogodki, kot so predavanja, okrogle mize, literarni in glasbeni večeri, dražbe.

Vse informacije o dogajanju v Mali galeriji so na voljo na njeni spletni strani.

Vrata odpira Mala galerija, prostor za razstave naših študentov