Alumni Biotehniške fakultete ter Fakultete za elektrotehniko pripravili patent "Ovčja električna ovratnica za prevzgojo plenilskih navad volkov".

Datum objave: 02.04.2019

Kategorija: Alumni

Dr. Dušanka Jordan in dr. Nataša Siard, etologinji z Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani sta skupaj s tujim strokovnjakom dr. Diederikom van Lierom ter as. raz. mag. Urošem Aljančičem, as. dr. Borutom Pečarjem in znan. svet. dr. Danilom Vrtačnikom s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani uspešno prijavili patent »Ovčja električna ovratnica za prevzgojo plenilskih navad volkov«.

Ovratnica, ki v primeru volčjega ugriza sproži neprijeten, a življenjsko nenevaren električen pulz v ustno votlino, čeljust in zobovje volka, z negativno izkušnjo odvrne volka od plena in s tem povzroči spremembo njegovih plenilskih navad, kar je tudi glavni namen izuma.

Ovratnica ne zaščiti le ovce, ampak tudi volka, saj se s spremembo plenilskih navad volka viša toleranca rejcev do volkov, zmanjšuje odstrel in tako viša možnost ohranjanja ogrožene vrste.

Več o patentu.