Datum objave: 19.04.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo 10. oktobra 2019 ob 19. uri svečano odprli razstavo Središče razsvetljenske kulture na Slovenskem: knjižnica barona Žige Zoisa. Slavnostni govornik bo rektor Univerze v Ljubljani (UL) prof. dr. Igor Papič. Z omenjeno razstavo se NUK pridružuje praznovanju stoletnice UL.

Na slavnostnem odprtju razstave bosta v sodelovanju z Akademijo za glasbo UL premierno izvedeni dve skladbi.

  • Gioivanni Paisiello: Na vem, zhe je kei fletno (Amor non so che sia). Cavatina Nardoneja iz opere La Frascatana (Benetke, 1774) v slovenskem prevodu besedila Antona Tomaža Linharta za tenor in orkester.
  • Janez Krstnik Novak: Figaro. Zdaj zapojmo, zdaj ukajmo! (Allegro moderato). Tretji del scenske glasbe k igri Matiček se ženi Antona Linharta za glasove in orkester.

O razstavi:

Med knjižnimi zbirkami druge polovice 18. in začetka 19. stoletja je po aktualnosti vsebine ter neposredni vpetosti v razvoj znanosti in kulture na Slovenskem, pa tudi širše, izrazito izstopala knjižnica barona Žige Zoisa (1747–1819), zemljiškega gospoda, industrialca, trgovca, naravoslovca, jezikoslovca ter razsvetljenskega mecena in mentorja, ki jo danes hrani NUK. Na razstavi, s katero bomo zaznamovali dvestoletnico smrti Žige Zoisa, bo predstavljen izbor avtorjev in del iz baronove knjižnice, ki pričajo o njenem kozmopolitskem duhu, pa tudi avtorjev in del, ki odražajo razvoj znanosti in književnosti na Slovenskem, nemalokrat neposredno ali posredno odvisen prav od Zoisovih pobud in spodbud ter mentorstva in radodarne finančne podpore. Poudarek bo predvsem na tistih avtorjih, s katerimi je bil baron v osebnih oziroma korespondenčnih stikih. Več informacij najdete tukaj.