Datum objave: 23.04.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Alumni klub Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira cikel predavanj z naslovom Roboti spreminjajo svet. Tokrat bo prof. dr. Alexander Czinki predaval o Poti robotov – včeraj, danes, jutri. Vabljeni v torek, 7. maja 2019, ob 19. uri v Kosovelovo dvorano Cankarjevega doma.

Ni dvoma, da se bo število robotov v prihodnosti bistveno povečalo, obenem pa se bo bistveno povečala tudi njihova zmogljivost. To bo korenito vplivalo na odnos med roboti in ljudmi. Značilni odzivi ljudi na takšen razvoj prihodnosti, kot tudi na robote same, vključujejo tako navdušenje kot skrb. Toda v mnogih primerih ta čustva temeljijo na prepričanju in ne na znanju. Veliko je torej vprašanj in dvomov. Ali so roboti že med nami? Bo naša prihodnost oblikovana s prisotnostjo robotov? S katerimi izzivi in priložnostmi se srečujemo v scenarijih, kjer roboti vedno bolj prevzemajo nadzor? V okviru predavanja o robotih bo predavatelj izpostavil zgodovinske korenine robotike, predstavil trenutno stanje in podal vpogled v prihodnost ter poskušal podati odgovore na zgornja in mnoga druga vprašanja, povezana z našo “robotsko” prihodnostjo.

Predavatelj prof. dr. Alexander Czinki je redni profesor na Visoki strokovni šoli Aschaffenburg. Vodi tri laboratorije s področij robotike, mehatronike in inovativnosti. V znanstvenem svetu je pridobil visok ugled zaradi svojih antropomorfnih robotskih modelov roke in za robotske koncepte, povezane z Industrijo 4.0. Znan je po tem, da na enostaven način približa najzahtevnejše znanstvene tematike javnemu občinstvu.

Nakup vstopnic je mogoč prek spleta ali na blagajni Cankarjevega doma.

 Pot robotov - včeraj, danes, jutri