Datum objave: 15.05.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabljeni na letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (APZ TT), ki bo v soboto, 18. maja 2019, ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Zbor bo izvedel družbenokritično delo Lojzeta Lebiča Fauvel '86. Ta je leta 1986, ob 60-letnici delovanja APZ TT, roman Fauvel pretvoril v presunljivo celovečerno odrsko stvaritev. Več kot trideset let pozneje zbor s pomočjo skladatelja Fauvel '86 znova postavlja na oder. Študenti si lahko vstopnice zagotovijo po nižji ceni. 

Piše se leto 1310 in stari kralj umira. Kralj, ki si je poleg templjarjev in francoskega plemstva podredil in prisvojil samega papeža. Njegovega naslednika ne izbira več bog, kot v starih časih, izbira ga Fortuna, boginja usode in sreče, ki izbere osla Fauvela.

Fauvel v sebi nosi priliznjenost (Flaterie), skopost (Avarice), nizkotnost (Uilenie), nestanovitnost (Variete), zavist (Envie) in strahopetnost (Lachete). Ko Fortuna Fauvelu odkloni svojo ljubezen in noče zavzeti prostora kraljice na prestolu, svet prevzamejo slabosti človeške nravi in iz bednega osla Fauvela se rodi antikrist.

 Roman de Fauvel je gotovo ena najpomembnejših literarnih stvaritev francoskega visokega srednjega veka. Poleg izjemnega literarnega pomena in muzikološke vrednosti sodi med redka političnokritična in satirična srednjeveška dela. Njegova izjemna veličina se kaže predvsem v neverjetni aktualnosti osrednjega sporočila romana, ki nas v vsej svoji grozovitosti svari še danes.

Vljudno vabljeni na Fauvel '86. Vstopnice so na voljo tukaj.

 

Letni koncert Akademskega pevskega zbora