Datum objave: 15.05.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabimo vas na konferenco Vloga Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo, ki bo v torek, 21. maja 2019, od 9.30 do 16. ure, na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Glavni namen konference je obeležiti stoletnico Univerze v Ljubljani z osvetlitvijo njene družbene in politične vloge pri utrjevanju slovenske samobitnosti in nastanku slovenske države.

Ta vloga ima številne dimenzije, ki jih bomo izpostavili z vlogo posameznih članic in strok ter disciplin. Med najbolj izpostavljenimi so gotovo zgodovina, jezikoslovje na čelu s slovenistiko, gre pa seveda tudi za vse ostale od teologije, medicine, prava, do kasneje pridruženih sociologije, politologije in najnovejših disciplin tja do kvantne fizike in genetike.

Gre pa tudi za posebno vlogo, ki so jo odigrali predvsem profesorji, študentje, diplomanti, doktorji, raziskovalci kot posamični segmenti Univerze v Ljubljani.

Po tej poti hočemo aktualizirati poslanstvo Univerze v Ljubljani, ki:

  • ustvarja najbolj zahtevna in žlahtna spoznanja, ohranja najbolj vredna spoznanja in prenaša ta znanje kot družbeno angažirana ustanova, ki po najvišjih kriterijih znanosti premišljuje vedno širšo in globljo realnost,
  • opremlja slovensko družbo in slovenski narod s spoznanji in potrebno samozavestjo za narodov in družbeni razvoj in politično trdnost,
  • je najbolj udarni in najbolj usposobljeni del slovenske države za spremljanje, prenašanje in sodelovanje v globalnih procesih kreiranja svetovnega znanja,
  • na vseh programih, znanstvenih in raziskovalnih področjih delovanja gradi kompletnega intelektualca, ki bo vrhunski strokovnjak, razume svojo vlogo v družbi in svetu ter je dobro razgledan in orientiran državljan.

Konferenca bo potekala z izvajanjem plenarnih referatov in diskusijo po posameznih sklopih. Organizirana bo tudi okrogla miza Študentje rastemo z Univerzo.

Program konference

vk