Datum objave: 16.05.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2019. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice, na drugo mesto se je uvrstil projekt Nove protibakterijske spojine za zdravljenje infekcij z odpornimi bakterijami in na tretje mesto projekt Carpio. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov, ekskluzivno članstvo v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in podporo pri vstopu na trg. 

Zmagovalna inovacija 'Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice' je do zdaj še neznan proces, ki omogoča pripravo katalizatorjev za vodikove gorivne celice z izjemnimi lastnostmi. V času boja proti podnebnim spremembam in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov bo ravno uporaba vodikovih gorivnih celic igrala izjemno pomembno vlogo. Zmagovalna ekipa že sodeluje s slovenskim podjetjem, ki katalizator uporablja za izdelavo osrčja vodikove gorivne celice. Pred kratkim so podpisali tudi sporazum o prenosu materiala (ang. Material Transfer Agreement, MTA) z enim izmed vodilnih mednarodnih podjetij na trgu katalizatorjev kot tudi plemenitih kovin. 

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerza v Ljubljani že več let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente, raziskovalce, pedagoške sodelavce in alumne Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg. »Uspešnost univerze se meri z novim znanjem in na ustvarjanje novega znanja smo na Univerzi v Ljubljani lahko zelo ponosni,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. »Naša Univerza, ki letos praznuje stoletnico, se uvršča med tri odstotke najboljših na svetu, je edina slovenska univerza s pridobljenimi projekti Evropskega raziskovalnega sveta, njeni znanstveniki in raziskovalci se uvrščajo v sam svetovni vrh.« 

Prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Tanja Dmitrović je poudarila, da je prenos znanja eden od treh stebrov delovanja Univerze v Ljubljani, ki pa včasih ostaja v senci znanstvenoraziskovalnega dela in izobraževanja novih generacij. »Prav zato je Rektorjeva nagrada za naj inovacijo pomembna. Z njo spodbujamo vse raziskovalce na univerzi, od študentov prvega letnika do uveljavljenih raziskovalcev, da rezultate svojega dela predstavijo širši javnosti in skušajo svojo inovativno idejo, spoznanje, invencijo ali inovacijo preliti v konkreten izdelek, ki bo prispeval k boljšemu, lažjemu ali pa zgolj bolj zabavnemu življenju,« je dejala prorektorica. 

Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja Jakob Gajšek je dejal, da so Slovenci inovativni ljudje, vprašanje pa je, ali znajo dati ljudem tisto, kar potrebujejo. »Zato pozdravljam Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, ker daje priložnost tistim, ki imajo ideje, da naredijo nekaj več,« je dejal Gajšek.
 

Foto utrinke s podelitve Rektorjeve nagrade si lahko ogledate tukaj. 

Predstavitve finalistov in zmagovalcev ter njihovih inovacij so na voljo na spletni strani Univerze v Ljubljani. 

 

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so:

 

1.mesto

Inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice
Člani podjetniške skupine: Matija Gatalo, Tomaž Bizjak (oba Kemijski inštitut), Groga Tancek (Inštitut in akademija za multimedije) 

2. mesto

Nove protibakterijske spojine za zdravljenje infekcij z odpornimi bakterijami
Člani podjetniške skupine: Martina Durcik, Tihomir Tomašič, Lucija Peterlin Mašič (vsi Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani). Pri izumu so sodelovali tudi raziskovalci iz raziskovalne skupine Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani: Nace Zidar, Janez Ilaš, Anamarija Zega in Danijel Kikelj. 

3.mesto

Carpio
Člani podjetniške skupine: Primož Erjavec (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), Jan Forsthuber, Amadej Tauses (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani), Marko Mikša (Ekonomska in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani) 

 

Strokovna komisija je zmagovalne inovacije izbrala na osnovi naslednjih kriterijev:

 • jasnost opisa ideje,
 • inovativnost projekta,
 • tehnološka perspektivnost proizvoda/storitve, ki je predmet projekta,
 • raven tveganja glede na ocenjen tržni izplen,
 • velikost tržnega potenciala,
 • izpostavljenost konkurenci in konkurenčne prednosti,
 • kakovost ekonomike projekta,
 • kakovost načrtovane organizacije izvedbe projekta,
 • primernost tima za izvedbo projekta,
 • kakovost razmerij do Univerze v Ljubljani,
 • razvitost inovacije,
 • vpliv na izboljšanje kakovosti življenja,
 • predstavitev skupine na intervjuju. 

Avtor fotografije v nadaljevanju je Foto studio Nora, d. o. o.