Datum objave: 30.05.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo sestavljajo tekmovalki Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, coach Rok Kljajič in mentorica izr. prof. dr. Vasilka Sancin, je 24. maja 2019 v Parizu v evropskem krogu tekmovanja Manfred Lachs Moot Court Competition, potem ko je v predhodnih krogih premagala vse tekmece in se v finalu pomerila še z ekipo Pravne fakultete Univerze na Dunaju, osvojila naslov evropskih prvakov. Tako bo oktobra letos zastopala Evropo na svetovnem finalu.

V svetovnem finalu se bo pomerilo pet zmagovalnih ekip, predstavnikov Severne Amerike, Latinske Amerike, Afrike, Azije in Evrope, v okviru 70. Mednarodnega astronavtičnega kongresa, ki bo potekal med 21. In 25. oktobrom 2019 v Washingotnu, D. C. v Združenih državah Amerike. 

Manfred Lachs Space Law Moot Court je tekmovanje v poznavanju prava vesolja in mednarodnega javnega prava v organizaciji Mednarodnega inštituta za pravo vesolja (International Institute of Space Law) in Evropskega centra za pravo vesolja (European Centre for Space Law). Sprva se ekipe pomerijo na regionalni ravni, in sicer v Evropi, Avstraliji, Aziji, Ameriki in Afriki. Zmagovalne ekipe regionalnih delov tekmovanja nato nastopijo v finalu pred sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu, kjer je najboljša ekipa razglašena za zmagovalko svetovnega Manfred Lachs Moot Court tekmovanja.

Tekmovanje je zamišljeno kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu in je sestavljeno iz dveh delov, pisnega in ustnega. Na začetku mora posamezna ekipa pripraviti dva pisna memoranduma, enega za tožečo in enega za toženo stranko, v katerih ekipe pravno in dejansko argumentiratirajo posamezne zahtevke, ki so jih stranke naslovile na Meddržavno sodišče v zvezi s hipotetičnim primerom. Po predložitvi obeh memorandumov se ekipe pripravljajo na ustni zagovor, ki poteka vsako leto v drugi državi in je sestavljen iz treh krogov. V prvem krogu posamezna ekipa nastopi dvakrat v vlogi tožeče stranke in dvakrat v vlogi tožene stranke. Temu sledi razglasitev najboljših štirih ekip, ki se uvrstijo v polfinale, ki mu nato sledi še finale.

Več informacij o uspehu Pravne fakultete Univerze v Ljubljani najdete na spletni strani fakultete.