Datum objave: 11.06.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V okviru sejma akademske knjige Liber.ac 2019 je ob 100-letnici Univerze v Ljubljani in njene Filozofske fakultete potekala konferenco na temo odprte znanosti ter politike odprtega dostopa do publikacij in podatkov (sodelovanje v okviru projekta OpenAIRE-Advance). 

Evropska unija ima vodilno vlogo na svetovni ravni v ustvarjanju pogojev za odprto znanost. Evropska komisija in države članice so sprejele usklajene politike ter strategije in sodelujejo pri vzpostavljanju povezljivih infrastruktur. Koalicija S, katere član je tudi Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, je objavila Načrt S za popolno in takojšnjo odprtost publikacij iz javno financiranih raziskav od 1. januarja 2021 naprej.

Za upravljanje raziskovalnih podatkov v skladu z načeli FAIR in njihovo odprto dostopnost bodo potrebna dodatna znanja raziskovalcev. Evropski oblak odprte znanosti je federacija evropskih računalniških zmogljivosti (na primer EuroHPC), storitev digitalnih infrastruktur za raziskovalno dejavnost in zbirk s FAIR raziskovalni podatki.

Predstavitve in video posnetek konference so objavljeni na spletnih straneh konference.

Poročilo o konferenci je dostopno na blogu OpenAIRE.

Konferenca Odprta znanost